Commodities

Η Κίνα θα παράγει περισσότερο χάλυβα το 2017, αλλά θα χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής

Η Κίνα θα παράγει περισσότερο χάλυβα το 2017, αλλά θα χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής
Η Κίνα θα παράγει 825 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ακατέργαστου χάλυβα το επόμενο έτος, αυξημένο  0,5% από το 2016, αλλά θα καταναλώσει το 87% της παραγωγής αυτής
Παρά τις προσπάθειες για τον περιορισμό της παραγωγής χάλυβα για την αντιμετώπιση των πλεονασμάτων, η Κίνα θα εξακολουθήσει να παράγει περισσότερο το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του BMI Research, η Κίνα θα παράγει 825 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ακατέργαστου χάλυβα το επόμενο έτος, αυξημένο  0,5% από το 2016, αλλά θα καταναλώσει το 87% της παραγωγής αυτής.
"Παρά του φόβους της Δύσης για ντάμπινγκ, η αυξημένη παραγωγή του κινεζικού χάλυβα θα εξυπηρετήσει την εγχώρια ζήτηση περισσότερο παρά θα κατακλύσειτις διεθνείς αγορές το 2017," αναφέρουν αναλυτές σύμφωνα με το CNBC.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει μετατοπίσει την οικονομία της από την μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων σε εσωτερική ζήτηση, με τον τομέα του χάλυβα να κυριαρχεί, λόγω της ικανότητας παραγωγής πλεονάσματος.
Όμως, όπως σημείωσε το BMI Research, η τάση για μεγαλύτερη παραγωγή  οφείλεται στην τοπική ζήτηση.
Το 2016 ο μηνιαίος μέσος όρος αυξήθηκε 3,6% σε ετήσια βάση από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, ενώ ο  μηνιαίος μέσος όρος των εξαγωγών σημείωσε  πτώση 17,5% από ένα χρόνο πριν. Τα κινέζικα αποθέματα χάλυβα ως ποσοστό της παραγωγής ήταν επίσης σε ιστορικό χαμηλό του 8,2% το Νοέμβριο.
«Αυτό συμβαίνει επειδή συνεχίσθηκε η κινεζική δημοσιονομική στήριξη στον κατασκευαστικό τομέα και αυξήθηκε η εγχώρια ζήτηση βιομηχανικών μετάλλων, κυρίως μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στις δημόσιες υποδομές, όπως τα αεροδρόμια, το νερό, τις σιδηροδρομικές γραμμές, τους δρόμους και τις γέφυρες  κάτι το οποίο θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017 », πρόσθεσε ο BMI.
Η εγχώρια ζήτηση θα μειώσει το συνολικό πλεόνασμα της αγοράς χάλυβα σε 3,2 εκατομμύρια τόνους το 2017 από 10,9 εκατομμύρια τόνους το 2016, αναφέρουν οι προβλέψεις του BMI. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο και ο μεγαλύτερος καταναλωτής.
Η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley σε πρόσφατη έκθεση επισημαίνει  ότι η συνολική βραχυπρόθεσμη Ζήτηση χάλυβα είναι "σταθερή και βελτιώνεται."

Αναλυτές σημειώνουν ότι «οι δαπάνες υποδομής έχουν αυξηθεί, ενώ τα αποθέματα μειωμένη ιδιοκτησίας σε πόλεις κατώτερης βαθμίδας θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια αύξηση τις νέες εκκινήσεις.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλές περιοχές δείχνουν σημάδια βελτίωσης της ζήτησης, από τις οικονομικές ανακτήσεις στη Βραζιλία και την Ινδία τα σχέδια υποδομών του Trump για τις ΗΠΑ », προσθέτει η επενδυτική τράπεζα.

Η αλλαγή στο τοπίο είναι μια μεταστροφή από την τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα κατά τα τελευταία χρόνια, με την Κίνα έρχεται κάτω από την πυρκαγιά για τον χάλυβα ντάμπινγκ στις παγκόσμιες αγορές, πτώση των τιμών.

Οι τιμές χάλυβα έχουν ήδη πραγματοποιήσει  ράλι φέτος  και εμφανίζουν βελτίωση των προοπτικών, με τις τιμές στην Κίνα να κερδίζουν το 60%. Οι τιμές των πρώτων υλών μεταλλεύματος σιδήρου έχουν διπλασιαστεί μετά σχέδιο τόνωσης των υποδομών στις ΗΠΑ, και η Κίνα συνέχισε να αντιμετωπίσει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μέσω της μείωση της παραγωγής  αφήνοντας τα εργοστάσια στο ρελαντί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης