Σερβία: Τρείς εταιρείες, από Καναδά, Κίνα και Ρωσία κατέθεσαν προσφορές για το ορυχείο χαλκού

Σερβία: Τρείς εταιρείες, από Καναδά, Κίνα και Ρωσία κατέθεσαν προσφορές για το ορυχείο χαλκού

Αναζητείται επενδυτής για το χρεωμένο RTB Bor

Τρεις εταιρείες έχουν υποβάλει προσφορές για στρατηγική εταιρική σχέση στο RTB Bor, το μοναδικό ορυχείο χαλκού και τη μεταλλουργία της Σερβίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.
Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση της Σερβίας δήλωσε ότι επιδιώκει έναν εταίρο να επενδύσει τουλάχιστον 350 εκατομμύρια δολάρια στο χρεωμένο RTB Bor αλλά δεν είχε ανακοινώσει πόσο μεγάλο μερίδιο θα προσέφερε σε αντάλλαγμα.
Είχε προηγουμένως αποτύχει τρεις φορές για να πουλήσει το συγκρότημα εξόρυξης, το 2007 και το 2008, καθώς οι υποψήφιοι δεν πληρούσαν τους όρους των προσφορών.
Σε ανακοίνωση αργά τη Δευτέρα 20/8/2018, το υπουργείο ανέφερε μόνο ότι εταιρείες από τον Καναδά, την Κίνα και τη Ρωσία έχουν υποβάλει προσφορά.
"Η επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με τη διαδικασία (ιδιωτικοποίησης) θα επανεξετάσει τώρα την τεκμηρίωση και θα προχωρήσει αναλόγως", ανέφερε το υπουργείο.
Μόνο εταιρείες που έχουν ασχοληθεί με την παραγωγή χαλκού για τουλάχιστον μια δεκαετία και είχαν ετήσια έσοδα ύψους τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος είχαν δικαίωμα να υποβάλουν προσφορά.
Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, 11 εταιρείες, όπως η Zijin Mining της Κίνας είχαν εκφράσει ενδιαφέρον.
Οι εξαγωγές χαλκού του RTB Bor κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 23% σε 15.000 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας. Τα έσοδα από τις εξαγωγές από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο ανήλθαν στα 107,1 εκατομμύρια δολάρια και οι πωλήσεις  χαλκού έφθασαν τα 30,9 εκατομμυρίων δολαρίων.
Για να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να προωθηθεί η ανάπτυξη, όπως συνιστά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Σερβία πρέπει να διαθέσει και τις υπόλοιπες κρατικές της εταιρείες.

www.worldenergynews.gr


Eleni Α