Commodities

Aργό πετρέλαιο, καουτσούκ και χάλυβας οι μεγάλοι κερδισμένοι του 2016

Aργό πετρέλαιο, καουτσούκ και χάλυβας οι μεγάλοι κερδισμένοι του 2016
Το καουτσούκ TOCOM είχε φέτος τα μεγαλύτερα κέρδη του από το 2009, κυρίως λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και της εξασθένησης του γιέν
Υψηλά κέρδη προσέφεραν το 2016 το αργό πετρέλαιο, το καουτσούκ και κάποια εμπορευματικά μέταλλα, καταφέρνοντας να ξεφύγουν από τις απώλειες που κατέγραφαν για μια σειρά προηγούμενων ετών βασιζόμενα στη μειωμένη παραγωγή τους, αλλά και σε προσδοκίες ενισχυμένης ζήτησης.
Οι τιμές του ψευδαργύρου CMZN3, των ραβδών χάλυβα ενίσχυσης σκυροδέματος steel rebar SRBcv1 και του καουτσούκ JRUc6 - όλα προϊόντα αναφοράς στις οικείες αγορές τους - κατέγραψαν άνοδο περίπου 60% το 2016, ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent LCOc1 αυξήθηκε αντίστοιχα κατά 50%.
Οι συμφωνηθείσες μειώσεις παραγωγής των χωρών-μελών του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC και άλλων εκτός αυτού, η υψηλότερη της αναμενόμενης ζήτηση στη μεγαλύτερη αγορά εμπορευμάτων του κόσμου - την Κίνα - και οι προσδοκίες σημαντικά αυξημένων δαπανών σε έργα υποδομής στις ΗΠΑ μετά την εκλογή στην προεδρία του Ρεπουμπλικάνου Donald Trump, βοήθησαν όλα στην ενίσχυση των τιμών των ανωτέρω εμπορευματικών αγαθών.
Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η τιμή του αργού πετρελαίου σταδιακά θα σταθεροποιηθεί στο επίπεδο των 60 δολαρίων προς το τέλος του 2017, αν και σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη αγορά θα διαδραματίσει η συναλλαγματική ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ, η άνοδος του οποίου καθιστά το πετρέλαιο ακριβότερο στους εκτός ΗΠΑ αγοραστές.
Το καουτσούκ TOCOM εφέτος πραγματοποίησε τα μεγαλύτερα κέρδη του από το 2009, κυρίως λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και της εξασθένησης του γιέν.
Ο ψευδάργυρος - που μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται στην παραγωγή χάλυβα - τον Νοέμβριο του 2016 κατέγραψε υψηλό ρεκόρ 9ετίας, έχοντας υποστηριχθεί από το κλείσιμο μιας σειράς ορυχείων που μείωσαν την παραγωγή μεταλλεύματος.
Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 9% το 2016, βάζοντας τέλος στις ετήσιες απώλειες της τελευταίας τριετίας.
Στα αγροτικά προϊόντα, το σιτάρι τύπου Chicago Wv1 κατέγραψε απώλειες μεγαλύτερες από 13% το 2016, λόγω ιστορικού ρεκόρ υπερ-παραγωγής.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης