Commodities

Η Ιαπωνία αυξάνει τις εισαγωγές LPG των ΗΠΑ μετά το ρεκόρ

Η Ιαπωνία αυξάνει τις εισαγωγές LPG των ΗΠΑ μετά το ρεκόρ

Οι εισαγωγές LPG από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 13% τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους σε περίπου 460.000 τόνους

Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι βιομηχανικές αυξάνουν τις εισαγωγές φορτίων υγραερίου (LPG) των ΗΠΑ που αναζητούν νέα έδρα καθώς οι κινέζοι αγοραστές άρχισαν να τους αποφεύγουν μετά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Λαμβάνοντας καύσιμα που διαφορετικά θα κατευθυνόταν για την Κίνα σημαίνει ότι οι ιαπωνικές εισαγωγές υγραερίου των ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρές αφού ήδη σημείωσαν ρεκόρ νωρίτερα αυτό το έτος.
Οι ισχυρές ιαπωνικές αγορές LPG, που χρησιμοποιούνται συχνά ως καύσιμα για τη μεταφορά ή το μαγείρεμα, υπογραμμίζουν πως ο αντίκτυπος από η  εμπορική διαμάχη μεταξύ Ουάσινγκτον και Κίνας επηρεάζει τις αλυσίδες εφοδιασμού ανά τον κόσμο.
Η ανοδική πορεία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει το Τόκιο να αντιμετωπίσει την πίεση του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ή να αντιμετωπίσει την άνοδο των δασμών.
"Το αμερικανικό LPG αντιμετωπίζει δυσκολίες στην Κίνα ", δήλωσε ο Seiya Araki, πρόεδρος της Astomos Energy, σημαντικός αγοραστής καυσίμων της Ιαπωνίας.
"Αυτό βοήθησε να οδηγηθούν μεγάλες ροές LPG των ΗΠΑ προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθεί περαιτέρω το μερίδιο του  αμερικανικού LPG".
Τα στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 16/8/2018 δείχνουν ότι οι εισαγωγές LPG από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 13% τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους σε περίπου 460.000 τόνους, ενώ τα δεδομένα παρακολούθησης του πλοίου δείχνουν ότι μόνο ένα φορτίο LPG των ΗΠΑ την αρχή του Ιουλίου.
Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα επιβάλλει 25% επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές 333 αμερικανικών προϊόντων αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 23 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένου του LPG.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το LPG είναι ένα υποπροϊόν της παραγωγής φυσικού αερίου και οι εξαγωγές των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί ακολουθώντας την έκρηξη του σχιστολιθικού φυσικού αερίου της τελευταίας δεκαετίας. Οι εξαγωγές LPG των ΗΠΑ ανταγωνίζονται τώρα με τις προμήθειες από τη Μέση Ανατολή.
Στην Ιαπωνία, τον Νο 3 παγκόσμιο  εισαγωγέα  υγραερίου, οι προμήθειες των ΗΠΑ έφθασαν το υψηλότερο επίπεδο των 6,09 εκατομμυρίων τόνων το 2017. Σημείωσαν μηνιαίο ρεκόρ 738,016 τόνων τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Οι παραδόσεις καυσίμων στις ΗΠΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν προπάνιο και βουτάνιο, ανήλθαν στο 70% περίπου των συνολικών εισαγωγών τον Μάιο, σύμφωνα με την Ιαπωνική Ένωση Αερίου LP.
Σύμφωνα με το Reuters οι τιμές Η.Π.Α. είναι όλο και πιο ανταγωνιστικές. Λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια των εμπορευμάτων τα στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης δείχνουν ότι οι τιμές των υγραερίου στις ΗΠΑ είναι ως επί το πλείστον φθηνότερες από τις προμήθειες της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Trump έχει ήδη επιβάλει δασμούς στον ιαπωνικό χάλυβα και αλουμίνιο και απειλεί να επιβάλει δασμούς στις κρίσιμες εξαγωγές αυτοκινήτων από την Ιαπωνία, εάν το εμπόριο δεν είναι πιο ισορροπημένο.
Οι συνομιλίες για το "ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαίο" εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έληξαν την περασμένη Παρασκευή χωρίς συμφωνία, με τις δύο πλευρές να προγραμματίζουν νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης