Commodities

IEA: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου

IEA: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι οι προοπτικές της αγοράς θα είναι περιορισμένες κατά τους επόμενους μήνες

Στην επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν αναφέρθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), μέσω της τελευταίας του μηνιαίας έκθεσης, τονίζοντας ότι η σχετική εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια προσφορά.
Ειδικότερα, ο IEA αναφέρει ότι «καθώς οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν τίθενται σε ισχύ, ενδεχομένως σε συνδυασμό με τα προβλήματα παραγωγής σε άλλες χώρες, η διατήρηση του παγκόσμιου εφοδιασμού μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα συμβεί εις βάρος της διατήρησης επαρκούς μαζικού πλεονάσματος δυναμικού».
Παράλληλα, ο Οργανισμός προσθέτει ότι «η προοπτική της αγοράς θα μπορούσε να είναι αρκετά πιο περιορισμένη σε εκείνο το χρονικό σημείο, απ' ότι είναι σήμερα».
«Βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για την παροχή, επειδή βλέπουμε ότι η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, και μερικών ακόμα χωρών στην περιοχή του Κόλπου αυξάνεται», σχολίασε ο επικεφαλής του τμήματος πετρελαίου του IEA, Neil Atkinson, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «όπως αναφέρουμε και στην έκθεση, η κατάσταση θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί, όταν η προσφορά είναι πιο περιορισμένη και ίσως υπάρξει κίνδυνος αύξησης της τιμής του πετρελαίου».
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν νέα πτώση, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την κλιμάκωση των εμπορικών διαφορών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια ζήτηση προς τα καύσιμα.
«Οι κίνδυνοι που προκαλούνται από τις εμπορικές εντάσεις έχουν αυξηθεί περαιτέρω, απειλώντας να μειώσουν σημαντικά την ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες εξαγωγής», σημειώνει ο IEA, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ο κίνδυνος θα μπορούσε να υποχωρήσει όσο γρήγορα όσο αυξάνεται, και είναι δύσκολο να γίνουν προσαρμογές στις υποθέσεις μας για την οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου».

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης