Commodities

Στα 70 δολ. το βαρέλι "βλέπει" το πετρέλαιο η JP Morgan το 2018 και 2019

tags :
Στα 70 δολ. το βαρέλι

Χαμηλότερες οι προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης

Η επενδυτική τράπεζα JP Morgan ανέβασε το outlook για τις τιμές του πετρελαίου, αλλά μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης ακατέργαστου πετρελαίου φέτος εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας στο διεθνές εμπόριο.
Η τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμά  ότι οι τιμές του αργού Brent, του διεθνούς δείκτη αναφοράς για τις αγορές πετρελαίου, θα είναι κατά μέσο όρο 70 δολάρια το βαρέλι τόσο το 2018 όσο και το 2019, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις 65 και 60 δολάρια ανά βαρέλι αντίστοιχα. Το Brent έφτασε τα $ 74 την Παρασκευή.

"Η αβεβαιότητα σχετικά με την πραγματική παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξάνεται, οι τρέχοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί και τα αποτελέσματα των κυρώσεων θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι βραχυπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου παραμένουν αυξημένες", ανέφερε σε έκθεση της  η ευρωπαϊκή ερευνητική ομάδα της τράπεζας.
Ο ΟΠΕΚ, τον Ιούνιο, συμφώνησε για τις μικρές αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου που ξεκίνησαν τον Ιούλιο, αλλά δεν είναι ακόμα σαφής ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ θα επιβάλουν  κυρώσεις στον κύριο προμηθευτή αργού πετρελαίου το Ιράν τον Ιούνιο.
Ωστόσο, η τράπεζα ανέφερε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα περιορισθούν από την "αύξηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ και του βραχυπρόθεσμου κύκλου ζωής του σχιστολιθικού των ΗΠΑ και των οικονομικών τους έναντι ενός μικρού ρυθμού αύξησης της ζήτησης το 2018/19".
Αναθεώρησε τις προβλέψεις αύξησης της ζήτησης για το 2018 σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από 1,4 εκατομμύρια στο παρελθόν, αν και η πρόβλεψή της για το 2019 έφτασε τα 1,1 εκατομμύρια bpd από 1 εκατομμύριο.
"Η παγκόσμια μακροοικονομική προοπτική, η αδυναμία στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, ο αντίκτυπος του τελευταίου ράλι στις τιμές του πετρελαίου, ο αντίκτυπος των κυρώσεων στο Ιράν και η αύξηση των εμπορικών αβεβαιοτήτων αποτελούν όλους τους πιθανούς κινδύνους για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου", ανέφερε η τράπεζα.
Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο εισέρχονται  βαθύτερα σε έναν εμπορικό πόλεμο, με τους δασμούς  έπληξαν σε μια σειρά εμπορευμάτων και από τις δύο πλευρές.
Η JP Morgan αναμένει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα παραμείνει ισχυρή παρά τις βραχυπρόθεσμες διακοπές, προβλέποντας την προσφορά του ΟΠΕΚ το 2018 στα 32,9 εκατομμύρια bpd περίπου.
Η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια bpd σε ετήσια βάση  το 2018 και κατά 1,7 εκατομμύρια bpd το 2019, "που οδηγείται σημαντικά από τις ΗΠΑ, καθώς και από τον Καναδά, τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Βραζιλία".
Η τράπεζα πρόσθεσε ότι η αστάθεια που παρατηρείται στις αγορές πετρελαίου φέτος είναι πιθανό να συνεχιστεί.
«Αναμένουμε συνεχείς διακυμάνσεις των τιμών μέσα σε ένα ευρύ φάσμα $ 50-80 / βαρέλι» αναφέρει η τράπεζα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης