Τελευταία Νέα
Commodities

Αγώνας δρόμου για τον ΟΠΕΚ - Όχι από το Ιράν σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια

tags :
Αγώνας δρόμου για τον ΟΠΕΚ -  Όχι από το Ιράν σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια

 Η αύξηση της παραγωγής περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως (bpd) ή περίπου το 1% της παγκόσμιας προσφοράς αναδείχθηκε ως η βασική πρόταση στην σύνοδο ΟΠΕΚ, με την σύμφωνη γνώμη του Ιράν ήταν ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε συμφωνία

Ο ΟΠΕΚ «αγωνιζόταν» την Πέμπτη 21/6/2017 να συμφωνήσει για την αύξηση του πετρελαίου, με την Σαουδική Αραβία να προειδοποιεί για ελλείψεις, και το Ιράν να αντιτίθεται σε μια συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της ομάδας την επόμενη μέρα, εν μέσω της προοπτικής χαμηλότερων εξαγωγών λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης.
Μια αύξηση της παραγωγής περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως (bpd) ή περίπου το 1% της παγκόσμιας προσφοράς αναδείχθηκε ως η βασική πρόταση για την ομάδα και τους συμμάχους της, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ, προσθέτοντας ότι η σύμφωνη γνώμη του Ιράν ήταν ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε συμφωνία.
Η Οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου συναντιέται την Παρασκευή για να αποφασίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει για την παραγωγή πετρελαίου.
Η Ρωσία, η οποία δεν ανήκει στον ΟΠΕΚ, πρότεινε στους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 1,5 εκατομμύρια μονάδες βάσης. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih δήλωσε την Πέμπτη ότι ο κόσμος χρειάζεται τουλάχιστον επιπλέον 1 εκατομμύριο bpd για να αποφύγει μια έλλειψη το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Το Ιράν, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, μέχρι στιγμής  είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια νέα συμφωνία, καθώς όπως υποστήριξε την Τρίτη, ο ΟΠΕΚ ήταν απίθανο να καταλήξει σε συμφωνία και θα έπρεπε να απορρίψει την πίεση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Trump να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο.
Ο Trump επέβαλε νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη τον Μάιο και οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι το προϊόν του Ιράν θα μειωθεί κατά ένα τρίτο μέχρι τα τέλη του 2018.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει τίποτα να κερδίσει από μια συμφωνία για την αύξηση του προϊόντος του ΟΠΕΚ, σε αντίθεση με την αντίπαλη Σαουδική Αραβία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης