Commodities

Σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου - Το Brent στα 55,09 δολάρια

Σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου - Το Brent στα 55,09 δολάρια
Περί τις 09:00 π.μ. ώρα Ελλάδος η τιμή του Brent υποχωρεί 7 σεντς ή 0,13% σε σύγκριση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής στα 55,09 δολάρια το βαρέλι.
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν σήμερα (27/12) οι τιμές του πετρελαίου μετά το τριήμερο των Χριστουγέννων, με τις αγορές προς το παρόν να κινούνται υποτονικά
λόγω των εορταστικών ημερών.
Περί τις 09:00 π.μ. ώρα Ελλάδος η τιμή του Brent υποχωρεί 7 σεντς ή 0,13% σε σύγκριση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής στα 55,09 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) κατέγραφε άνοδο 6 σεντς ή 0,11% σε σύγκριση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής στα 53,08 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με εμπόρους και αναλυτές, σήμερα όπως και τις επόμενες ημέρες μέχρι την Πρωτοχρονιά δεν αναμένονται ιδιαίτερα σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού» λόγω των εορτών και της υποτονικής κίνησης στις αγορές.
Οι επενδυτές δε τηρούν στάση αναμονής για μετά την Πρωτοχρονιά, οπότε θα αρχίσει η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΠΕΚ και των 11 πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, για μείωση της παραγωγής τους κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Έμποροι και αναλυτές εκτιμούν, ότι αν η συμφωνία εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, οι τιμές του πετρελαίου θα υπερβούν το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι κατά το α΄ εξάμηνο του 2017.
Σύμφωνα με τον αναλυτή εμπορευμάτων στην SCI International, Gao Jian «οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς είναι αισιόδοξοι, ότι οι συμμετέχουσες χώρες θα συμμορφωθούν με τις ποσοστώσεις παραγωγής κατά τους πρώτους μήνες».
Ωστόσο πρόσθεσε, ότι «μένει να δούμε, αν η συμμόρφωση αυτή θα διατηρηθεί, όταν οι τιμές φθάσουν σε υψηλά επίπεδα», προσθέτοντας ότι ένας σημαντικός δείκτης για την διαμόρφωση των τιμών θα είναι και τα επίπεδα αποθεμάτων των χωρών αυτών.
Μία πρώτη ένδειξη πάντως ότι η υπερπροσφορά πετρελαίου δεν θα μειωθεί, είναι ότι η Λιβύη που εξαιρέθηκε της συμφωνίας, αύξησε την παραγωγή της τους τελευταίους δύο μήνες του 2016 από 300.000 σε 622.000 βαρέλια την ημέρα.
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα Λίβυος αξιωματούχος δήλωσε, ότι η παραγωγή της χώρας μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω κατά 270.000 βαρέλια ημερησίως, κάτι που αν συμβεί, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, σημαίνει ότι αμέσως εκμηδενίζεται το 25% της συμφωνηθείσας μείωσης μεταξύ ΟΠΕΚ και ανεξάρτητων πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης