Commodities

ΟΠΕΚ: Βραχυπρόθεσμο κέρδος, μακροχρόνια ζημιά οι δασμοί στο πετρέλαιο

ΟΠΕΚ: Βραχυπρόθεσμο κέρδος, μακροχρόνια ζημιά οι δασμοί στο πετρέλαιο

Μακροπρόθεσμα η εμπορική διαφορά θα μπορούσε να επιδράσει στην οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ και στελέχη πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος έχει χάσει μερίδιο αγοράς της Κίνας από αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου, θεωρητικά οι δασμοί στο πετρέλαιο που επιβλήθηκαν  μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αποτελέσει όφελος για τις χώρες μέλη του.
Όμως, ενώ ο ΟΠΕΚ μπορεί να πουλήσει περισσότερο πετρέλαιο στην Κίνα ως αποτέλεσμα των δασμών εισαγωγής στο αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ, μακροπρόθεσμα η εμπορική διαφορά θα μπορούσε να επιδράσει στην οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ και στελέχη πετρελαίου.
"Μακροπρόθεσμα, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία ακόμα και αν βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι θετικό για άλλους μη αμερικανούς παραγωγούς", δήλωσε ο επικεφαλής της Αυστριακής πετρελαϊκής εταιρείας OMV Rainer Seele στο περιθώριο συνεδρίου του OPEC στη Βιέννη. "Μακροπρόθεσμα, οι πολιτικές του Trump θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία."
Η διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την Κίνα να απειλεί να επιβάλλει δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και των ραφιναρισμένων προϊόντων.
«Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι καλά νέα για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Total, Patrick Pouyanne, στο συνέδριο.
Ο Pouyanne δήλωσε ότι δεν είναι επίσης καλό οι δασμοί για τον χάλυβα και το αλουμίνιο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κόστος των επενδύσεων πετρελαϊκών εταιρειών. "Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το όλο θέμα από τους υπουργούς του ΟΠΕΚ".
Τα στελέχη της αγοράς πετρελαίου συναντώνται με τους υπουργούς του ΟΠΕΚ αυτήν την εβδομάδα πριν από μια συνάντηση του ΟΠΕΚ την Παρασκευή, η οποία πρόκειται να αποφασίσει για νέες πολιτικές παραγωγής.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κάλεσε τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή για να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης