Commodities

IEA: Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν θα υποχωρήσει κατά 30% το 2019 λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

IEA: Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν θα υποχωρήσει κατά 30% το 2019 λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει την παραγωγή της

Την εκτίμηση ότι το Ιράν και η Βενεζουέλα θα μπορούσαν να απωλέσουν περίπου το 30% της παραγωγής τους μέσα στο επόμενο έτος, λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, εξέφρασε σήμερα (13/6) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, μέσω της μηνιαίας του έκθεσης, τονίζοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλεόν παροχή πετρελαίου από τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο IEA κατά τις πρώτες εκτιμήσεις του για το 2019, η παραγωγή πετρελαίου των χωρών εκτός ΟΠΕΚ, και ιδιαίτερα η παραγωγή σχιστολιθικού στις ΗΠΑ, θα είναι αρκετή ώστε να καλύψει τη ζήτηση, ωστόσο ο Οργανισμός διευκρινίζει ότι ορισμένες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ίσως χρειαστεί να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες άλλων μελών.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν εάν θα προχωρήσουν σε άρση των περικοπών στην παραγωγή τους, με τον IEA να εμφανίζεται επίσης έτοιμος να αποτρέψει οποιεσδήποτε διαταρχές σημειωθούν στον εφοδιασμό.

 


«Ακόμη και αν σημειωθεί χάσμα στον εφοδιασμό του Ιράν και της Βενεζουέλας, η αγορά θα είναι απόλυτα ισορροπημένη το επόμενο έτος και θα παραμένει ευάλωτη απέναντι στις τιμές που θα αυξηθούν σε περίπτωση περαιτέρω διαταραχών», υπογραμμίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Σε ότι αφορά το ζήτημα του Ιράν, ο IEA ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 900 χιλ. βαρέλια ημερησίως μέσα στο επόμενο έτος, διυκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ένα «σενάριο» και όχι μία πρόβλεψη.
Αντίστοιχα, η παραγωγή της Βενεζουέλας θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά -40%, και συγκεκριμένα κατά 550 χιλ. βαρέλια ημερησίως, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.
Ωστόσο, οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ στη Μέση Ανατολή, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, είναι ικανές να καλύψουν αυτό το κενό σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν επιστρέψουν στα επίπεδα παραγωγής προ της συμφωνίας.
Παράλληλα, η ζήτηση προς τον μαύρο χρυσό θα παραμείνει σταθερή και το 2019, εν μέσω της ισχυρής παγκόσμιας οικονομίας και της σταθερότητας στις τιμές, με τις εμπορικές εντάσεις ωστόσο να εξακολουθούν να συντελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ο IEA εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το ερχόμενο έτος, φτάνοντας στα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
«Το ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο και η εκτίμηση ότι οι τιμές θα είναι πιο σταθερές αποτελούν παράγοντες κλειδιά», τονίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ενώ παράλληλα τονίζει ότι «υπάρχει μία πιθανότητα επί τα χείρω αναθεώρησης των ετκιμήσεών μας για την οικονομία τους επόμενους μήνες, καθώς η παγκόσμια οικονομία αισθάνεται ορισμένες πιέσεις από τις υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης