Τελευταία Νέα
Commodities

Πετρέλαιο: Κοντά στα 53 δολάρια το βαρέλι κινείται το αμερικάνικο αργό

Πετρέλαιο: Κοντά στα 53 δολάρια το βαρέλι κινείται το αμερικάνικο αργό
Αισιοδοξία προκαλεί η πεποίθηση ότι ο ΟΠΕΚ και οι εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγοί  θα επιμείνουν στη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουάριου
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την Πέμπτη 22/12/2016, υποστηριζόμενες από ισχυρά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, την παύση στο ράλι του δολαρίου και την αισιοδοξία ότι οι παραγωγοί θα τηρήσουν τη συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής.
Τα κέρδη περιορίσθηκαν από την απροσδόκητη άνοδο των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και τη Λιβύη για να αυξάνει την παραγωγή κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.
Στο Brent τα συμβόλαια Φεβρουαρίου σημείωσαν άνοδο 59 σεντς, ή 1,1%, σε 55,05 δολάρια το βαρέλι από 14:36 ET (1928 GMT).
Στις ΗΠΑ το αργό West Texas Intermediate ενισχύθηκε μέχρι 46 σεντς, ή 0,88% σε 52.95 δολάρια το βαρέλι.
Στις 10:25 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού βρισκόταν στην περιχή των 53 δολαρίων με άνοδο 0,99% και το brent ενισχυόταν 0,92% στα 54,96 δολάρια.
Ο δείκτης δολαρίου, που καταγράφει το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι νομισμάτων ήταν σχεδόν επίπεδος, καθώς οι επενδυτές πήραν τα κέρδη μετά την άνοδό του μετά το υψηλό 14 ετών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα δολαρίου-που εκφράζονται στο νόμισμα συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου φθηνότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
Αισιοδοξία προκαλεί η πεποίθηση ότι ο ΟΠΕΚ και οι εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγοί  θα επιμείνουν στη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουάριου.
"Οι ανακοινώσεις που προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ιράκ, και η Ρωσία είναι όλα ενθαρρυντικά σημάδια ότι θα συμμορφωθούν με την περικοπή  και ελπίζουμε ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους," δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ Essam Abdul Mohsen Al-Marzouq
Ο Ric Spooner, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets στο Σύδνεϋ, δήλωσε επίσης αισιόδοξος για τις επερχόμενες περικοπές: "Είναι μια ασφαλής υπόθεση ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια που ΟΠΕΚ και μη-ΟΠΕΚ παραγωγοί θα τηρήσουν τη συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής."
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Al. Novak δήλωσε την Τετάρτη η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών που παράγουν πετρέλαιο είναι σημαντική, για να πετύχει η παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής.
Η National Oil Corporation της Λιβύης (NOC), δήλωσε ότι ελπίζει να προσθέσει 270.000 βαρέλια ανά ημέρα (BPD) στην εθνική παραγωγή, αφού επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι οι αγωγοί που οδηγούν από τα πεδία Sharara και Ελ Feel είχε ξανανοίξει.Η NOC δήλωσε ότι η Sharara θα φθάσει  φτάσει 58.000 βαρέλια την ημέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης