Commodities

FT: Οι πέντε παράγοντες που οδηγούν την τιμή του πετρελαίου στα 75 δολ. ανά βαρέλι

FT: Οι πέντε παράγοντες που οδηγούν την τιμή του πετρελαίου στα 75 δολ. ανά βαρέλι
Οι Financial Times παρουσιάζουν τους πέντε λόγους για τους οποίους το πετρέλαιο κινείται ανοδικά
Τους πέντε λόγους που οδηγούν την τιμή του πετρελαίου υψηλότερα παρουσιάσαν οι Financial Times, καθώς το Brent έφτασε τα 75 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους FT, οι πέντε λόγοι που ενισχύουν την τιμή του μαύρου χρυσού είναι οι εξής:
1. Προσφορά και ζήτηση
Ο πιο απλός λόγος πίσω από την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου είναι η σύσφιξη της αγοράς κατά τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς τα αποθέματα αργού, που είχαν αυξηθεί κατά τη διετία 2014-2016, έχουν υποχωρήσει λόγω της ισχυρής ζήτησης που έχουν φέρει η άνθιση της παγκόσμιας οικονομίας και οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.
2.ΟΠΕΚ και Ρωσία
Εάν τα αποθέματα πετρελαίου επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα διακόψουν τις περικοπές στην παραγωγή, η οποίες αφαίρεσαν τουλάχιστον 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την έναρξη του 2017;
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως όχι, καθώς η Μόσχα έχει εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η αυξημένη τιμή του πετρελαίου στην άνοδο της παραγωγής άλλων χωρών, όπως είναι οι ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει ότι η Ρωσία θα παραμείνει κοντά στον ΟΠΕΚ, ώστε να πραγματοποιηθούν περαιτέρω εργασίες.
3. Οι γεωπολτικοί κίνδυνοι
Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι η ενδεχόμενη απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και η επιβολή νέων κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης.
Δεύτερος κίνδυνος είναι η Βενεζουέλα, η παραγωγή της οποίας έχει ήδη υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως, λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη χώρα.
4.Hedge funds
Τα hedge funds έχουν πρσελκύσει το πετρέλαιο κατά το τρέχον έτος, αλλά αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω των γεωπολιτικών κινδύνω, με τους επενδυτές να έχουν στραφεί σε σημαντικό βαθμός προς το αργό πετρέλαιο κατά την έναρξη του έτους.
5. Αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο
Το αμερικανικό σχιστολιθικό ξεπερνάει τις προσδοκίες σε ότι αφορά την ανάπτυξη, με τη συνολική παραγωγή των ΗΠΑ να αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου +10% το τρέχον έτος, γεγονός που μεταφράζεται σε +1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης