Τελευταία Νέα
Commodities

Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου λόγω της κρίσης στη Συρία – Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου λόγω της κρίσης στη Συρία – Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, εκτιμάται πως θα παραταθεί η συμφωνία των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ σχετικά με την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου
Η πυραυλική επίθεση στη Συρία ανοίγει διάπλατα τις πύλες μιας νέας, εξαιρετικά ρευστής περιόδου για την παγκόσμια σταθερότητα, την οικονομία και τις αγορές.  
Μια περίοδο αστάθειας και νευρικότητας που έχει ήδη αποτυπωθεί στην ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου κάτι που δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, όπως η αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.
Η σημερινή (16/4) εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς σε αυτή θα αποτυπωθούν οι επιπτώσεις των πυραυλικών επιθέσεων του Σαββατοκύριακου και θα δοθεί το στίγμα των αγορών για το εάν θεωρούν πως η κρίση βαίνει προς εκτόνωση ή θα συνεχιστεί.
Πάντως ενδεικτικό της έντασης και της νευρικότητας είναι το κλείσιμο των τιμών του πετρελαίου την περασμένη Παρασκευή που άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.
Συγκεκριμένα το Brent την Παρασκευή 13/4/18 έκλεισε στα 72,62 δολ/βαρέλι, 0,42 σεντς, ή 0,58% πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο στα 72,20.
Εξάλλου την προηγούμενη Τετάρτη (11/4), τόσο το Brent όσο και το WTI είχαν ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014, 73,09 δολ και 67,45 δολ το βαρέλι αντίστοιχα.

Διατήρηση υψηλών τιμών

Συμφώνα με τη Barclays οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί να κρατήσουν τις τιμές του Βrent πάνω από τα 70 δολ/βαρέλι τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά μία διόρθωση των τιμών προς τα κάτω είναι πιθανή το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.
«Η αγορά είναι εξαιρετικά νευρική. Η γεωπολιτική κατάσταση είναι τεταμένη. Εκτός από τη Συρία, υπήρξαν και τα γεγονότα στη Σαουδική Αραβία, με τους πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες από την Υεμένη και απέκρουσε το Ριάντ» δήλωσε αναλυτής στο Platt’s, προσθέτοντας ότι είναι πολλά αυτά που συμβαίνουν αυτή την περίοδο και επηρεάζουν τις αγορές.
Άλλος αναλυτής υπογράμμισε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους την περασμένη Τετάρτη άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν, τονίζοντας ότι μπορεί η άνοδος των τελευταίων ημερών να τροφοδοτήθηκε από τις δηλώσεις Τραμπ για τη Ρωσία, αλλά όλο το σκηνικό στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα.

Ανησυχία και παράταση της συμφωνίας στον ΟΠΕΚ

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανησυχία που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες έθεσε σε δεύτερη μοίρα τα fundamentals της αγοράς, όπως την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, αλλά και την έκθεση της Υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ), η οποία προβλέπει αύξηση της αμερικανικής παραγωγής αργού.
Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,306 εκατ. βαρέλια στα 428,638 εκατ. βαρέλια, αρκετά πάνω από τις σχετικές προβλέψεις.
Επίσης η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου σημείωσε ρεκόρ, φθάνοντας στα 10,53 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Από την άλλη πλευρά, πέρα από τη γεωπολιτική ένταση και την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων, το υπερπλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά αργού μειώνεται και ταυτόχρονα οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα παραταθεί η συμφωνία των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ για τη περικοπή της παραγωγής.
Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters o γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Berlinda τόνισε ότι από τις αρχές του 2017 ως σήμερα το παγκόσμιο πλεόνασμα αργού έχει μειωθεί κατά 9/10.
Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και αρκετές άλλες χώρες μη μέλη του Οργανισμού περιόρισαν την παραγωγή πετρελαίου από τις αρχές του 2017.
Η συμφωνία για την περικοπή της παραγωγής λήγει στο τέλος του χρόνου και τον Ιούνιο έχει προγραμματιστεί σύνοδος του ΟΠΕΚ στη Βιέννη για να αποφασιστούν οι  επόμενες κινήσεις του Οργανισμού, από το τέλος του 2018 και μετά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης