Commodities

Αλουμίνιο: H καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων 30 χρόνων

Αλουμίνιο: H καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων 30 χρόνων
Η Rusal δήλωσε ανωτέρα βία για ορισμένες αποστολές
(upd) Σταθεροποιητικά στα επίπεδα τψν 2320δολ/τόνο κινείται σήμερα η τιμή του αλουμινίου μετά το ράλυ ανόδου της τελευταίας εβδομάδας.
Οι τιμές του αλουμινίου βρίσκονται κοντά στο να καταγράψουν την καλύτερη εβδομάδα σε τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της ρωσικής επιχείρησης παραγωγής United Co. Rusal οδηγούν τους αγοραστές στην αναζήτηση προμηθειών.

Οι τιμές του μετάλλου έφτασαν  την Πέμπτη 12/4/2018 στο υψηλότερο επίπεδο  από το 2012, οδηγώντας τα εβδομαδιαία κέρδη σχεδόν στο 14%,  το υψηλότερο επίπεδο από τότε που το Bloomberg  διατηρεί στοιχεία τον Ιούνιο του 1987.
Την Πέμπτη, η Rusal φέρεται να δηλώνει ανωτέρα βία σε μερικές αποστολές αλουμίνας μια μέρα μετά  αφού η Glencore Plc, ο μεγαλύτερος αγοραστής μετάλλου της Rusal, λέγεται ότι επικαλέστηκε την ίδια νομική ρήτρα για το αλουμίνιο.
Οι κινήσεις προκαλούν ανησυχίες  για σύνθετες προμήθειες μετά την ανακοίνωση των  LME και CME Group Inc. Comex ότι δεν θα επιτρέψουν νέες παραδόσεις μετάλλου από την Rusal του δισεκατομμυριούχου Oleg Deripaska, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου εκτός Κίνας.
"Οι αγοραστές σπεύδουν να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό", δήλωσε ο Ryan McKay, της TD Securities στο Τορόντο " αναμένουν ότι ένα σημαντικό μέρος του μετάλλου που παράγεται από την Rusal θα βρίσκεται εκτός αγοράς".



Το συμβόλαιο του αλουμινίου για παράδοση σε τρεις μήνες ενισχύθηκε κατά 3,6% στα 2,331 δολάρια τον μετρικό τόνο στο LME, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012.
Οι τιμές διαμορφώθηκαν κατά 3,3% υψηλότερα στα 2,325 δολάρια τον τόνο στις 5:51 μ.μ. στο Λονδίνο.



Η αύξηση των τιμών των αγοραστών με premium για το LME Midwest δείχνει ότι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ αισθάνονται ήδη το «τσίμπημα» των τιμών.
Τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν από 21,75 σεντς έως 23,55 σεντς ανά λίβρα, σύμφωνα με την Harbor Intelligence, από μια προηγούμενη κλίμακα 17,25-18 σεντ.
Η "αύξηση δεν έχει προηγούμενο", δήλωσε ο κ. Jorge Vazquez, διευθύνων σύμβουλος της Harbor’s.
Η ύπαρξη ανωτέρας βίας είναι μια νομική ρήτρα που επιτρέπει στον έμπορο να αφήσει συμβάσεις ανεκπλήρωτες λόγω περιστάσεων που δεν υπόκεινται στον έλεγχό τους.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης