Commodities

Πώς το έλλειμμα 10% στην παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου ανεβάζει 14% τις τιμές σε 3 ημέρες

Πώς το έλλειμμα 10% στην παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου ανεβάζει 14% τις τιμές σε 3 ημέρες
NBG: Outperform για τον Μυτιληναίο
H άνοδος της τιμής του αλουμινίου μετά τα μέτρα Trump κατά της ρώσικης Rusal του Ντεριπάσκα αποτυπώνει τις προσδοκίες που διαμορφώνονται για την παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές η απομόνωση των Ρώσων μπορεί να θέσει εκτός αγοράς το 13% της παγκόσμιας αγοράς πλην Κινέζων
Το αντίστοιχο ποσοστό αφορά το 25% σύμφωνα με εκτιμήσεις για τα παγκόσμια αποθέματα.
Αντιλαμβάνεται κανείς, γιατί η μείωση αυτής της προσφοράς απογείωσε τις τιμές του μετάλλου που χθες 11/8 έκλεισαν στην cash αγορά του London Metal Exchange στα 2253 δολάρια/ τόνο, υψηλό έτους και σε αντίστοιχη τιμή, με αυτό που είχε καταγραφεί στις 19/1.
Αντίστοιχα το προαθεσμιακό συμβόλαιο του τριμήνου έκλεισε στα 2245 δολάρια/τόνο.
Η άνοδος από την Παρακευή 6/4 έχει φτάσει το 14,4% σε διάστημα μόλις 3 εργάσιμων ημερών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Rusal διαθέτει το 6% της παγκόσμιας παραγωγής.
Κατά την χθεσινή ημέρα 11/4 οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κολοσσός Glencore δεν μπόρεσε να καλύψει λόγω ανωτέρας βίας συμβόλαια ύψους 50.000 τόνων (!) του μετάλλου που μπλόκαραν καθώς θα παραδίδονταν από την την Rusal το συφικό προιόν.
Το LME και το CME ανακοίνωσαν ότι δεν θα δεχθούν παραδόσεις από την Rusal.
"Δεν θα τα καταφέρουμε χωρίς την Rusal", ανέφερε ο Collin Hamilton της BMO Capital, ενώ άλλοι επενδυτές αναφέρονται στο πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί εκτός αγοράς το 10% της παραγωγής, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα.
Τούτου δοθέντος ωφελούνται οι βιομηχανίες παραγωγής του μετάλλου με τον όμιλο Μυτιληναίου που διαθέτει την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της Ελλάδος να έχει σημαντικό πλεονέκτημα.
Το στοιχείο αποτυπώθηκε και στην μετοχή χθες παρά την καθοδική συνεδρίαση,ενώ η NBG την τοποθέτησε στην κατηγορία Outperform.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης