Commodities

Χρυσός: Xαμηλό 10 μηνών μετά την απόφαση της Fed και την άνοδο του δολαρίου

tags :
Χρυσός: Xαμηλό 10 μηνών μετά την απόφαση της Fed και την άνοδο του δολαρίου
Το μέταλλο είχε την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τα μέσα του 2013 και είναι κάτω από το 10% από τις εκλογές
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Φεβρουαρίου βρέθηκε ο χρυσός σήμερα Πέμπτη, 15/12/2016 μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο πυροδοτώντας εκτίναξη του δολαρίου σε υψηλό 14 ετών.
Στην Spot αγορά ο χρυσός κατέγραψε χαμηλό μήνα  στα 1,132.15 δολάρια η ουγγιά, με πτώση 1,2% σε 1,131.16 η ουγγιά στις 10.45 π.μ. EDT.
Στις ΗΠΑ τα συμβόλαια του χρυσού με παράδοση Φεβρουαρίου ήταν 2,6%, χαμηλότερα στα 1,132.90 δολάρια ανά ουγγιά.
Στις 19:00 ώρα Ελλάδας η τιμή του χρυσού υποχωρούσε 3,27% στα 1125,70 δολάρια η ουγγιά.
Η απόφαση της αμερικανικής κεντρικής πυροδότησε ράλι του δολαρίου, πιέζοντας τα στοιχεία τιμολογούνται στο νόμισμα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη.
«Η Fed ήταν πιο επιθετική από ό, τι αναμενόταν,γεγονός το οποίο ξεκίνησε εκ νέου το ράλι του δολαρίου», δήλωσε ο αναλυτής της ABN Amro Georgette Boele.
«Με τις αποδόσεις να αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και το δολάριο να κινείται ανοδικά, είναι ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός για το χρυσό."
Το μέταλλο που έχει αποδυναμωθεί κατά πολύ στην πορεία προς τη σύνοδο της Fed μετά την εκλογή  του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ πυροδότησε ράλι του δολαρίου και αύξηση στα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως οι μετοχές, σε βάρος του χρυσού.
Το μέταλλο είχε την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τα μέσα του 2013, το Νοέμβριο, και είναι κάτω από το 10% από τις εκλογές.
"Το sell-off στα ETFs είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης διάθεσης των επενδυτών στις αγορές χρυσού», δήλωσε ο αναλυτής της ANZ Daniel Hynes.
«Οι αδύναμες φυσικές αγορές στην Κίνα και την Ινδία, δεν βοηθούν πραγματικά χρυσό".
Εν τω μεταξύ, το ασήμι υποχώρησε 7,32% σε 15,96 δολάρια ανά ουγγιά και η πλατίνα ήταν 5,03 % χαμηλότερα στα 893.20 δολάρια.
Το Παλλάδιο ήταν κάτω 4,24% στα 701,50 δολάρια. Το λευκό μέταλλο χρησιμοποιείται κυρίως σε καταλύτες αυτοκινήτων, και τείνει να συσχετίζεται ευρύτερα και με άλλα μέταλλα όπως ο χρυσός, το ασήμι και η πλατίνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης