Τελευταία Νέα
Commodities

Η Κίνα εγκαταλείπει το δολάριο - Ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πληρωμή του πετρελαίου σε γιουάν

Η Κίνα εγκαταλείπει το δολάριο -  Ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πληρωμή του πετρελαίου σε γιουάν
Το πιλοτικό πρόγραμμα θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ  από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 για εισαγωγές από τη Ρωσία και την Αγκόλα
Η Κίνα κάνει τα «πρώτα βήματα» προς την πληρωμή του εισαγόμενου αργού πετρελαίου σε γιουάν αντί του αμερικανικού δολαρίου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, μια σημαντική κίνηση που ενισχύει τις προσπάθειες του Πεκίνου για την καθιέρωση του νομίσματος σε διεθνές επίπεδο.
Η μετατόπιση μόνο μέρους του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου στο γιουάν είναι δυνητικά τεράστια.
Το πετρέλαιο είναι το πιο εμπορεύσιμο commodity στον κόσμο, με ετήσια εμπορική αξία που φθάνει τα 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου ισοδύναμη με το ΑΕΠ  της Κίνας πέρυσι.
Ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την πληρωμή γιουάν θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Οι ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν ανεπίσημα από κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προετοιμαστούν για την τιμολόγηση των εισαγωγών  αργού της Κίνας σε γουάν.
"Όντας ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου, είναι φυσικό μόνο γι να πιέσει για τη χρήση του γιουάν στον διακανονισμό των πληρωμών, γεγονός που θα βελτιώσει επίσης τη ρευστότητα του κινεζικού νομίσματος στην παγκόσμια αγορά", δήλωσε αξιωματούχος  που ενημερώθηκε σχετικά από τις κινεζικές αρχές.
Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως και το 2017 ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητήθηκε, το Πεκίνο θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινήσει με αγορές από τη Ρωσία και την Αγκόλα.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Αγκόλα, όπως η Κίνα, επιθυμούν να «σπάσουν» την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου. Είναι επίσης δύο από τους κορυφαίους προμηθευτές αργού πετρελαίου της Κίνας, μαζί με τη Σαουδική Αραβία.
Η κίνηση θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα στην αναζωογόνηση της χρήσης του νομίσματος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο για πληρωμές στο εξωτερικό μετά από αρκετά χρόνια επαναληπτικών μέτρων.
Εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τη μετατόπιση άλλων πληρωμών προϊόντων στο γιουάν, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων και των εξορυκτικών πρώτων υλών.
Ωστόσο οι πηγές του  Reuters  δήλωσαν ότι τα σχέδια ήταν στα αρχικά στάδια ενώ αξιωματούχοι σε ορισμένες από τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου της Κίνας δήλωσαν ότι δεν είχαν ακούσει για τέτοια σχέδια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης