Commodities

Ανησυχία στην Κίνα για την αγορά των commodities - Αναλυτικά διαγράμματα

Ανησυχία στην Κίνα για την αγορά των commodities - Αναλυτικά διαγράμματα
Σημαντικές οι παρατηρήσεις του Bloomberg για την πορεία των commodities στην Κίνα
Αν και ο χειμώνας αποτελεί παρελθόν στη βιομηχανική καρδιά της Κίνας, ορισμένες βασικές αγορές βασικών προϊόντων βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg.
Στα διαγράμματα που ακολουθούν, γίνεται μερική ανάλυση για τις αιτίες της ανησυχητικής πορείας των βασικών σημείων της αγοράς, με τον χάλυβα, το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και το ντίζελ να έχουν εισέλθει σε ένα νέο καθεστώς, προκαλώντας ανησυχία στην αγορά των commodities.

Χάλυβας
Η 15η Μαρτίου σηματοδοτεί το προγραμματισμένο τέλος των χαλύβδινων περιοχών χωρητικότητας που τέθηκαν σε εφαρμογή για να συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης κατά τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης του έθνους.
Οι περικοπές που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο κατάφεραν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.



Οι τιμές είναι ήδη πτωτικές, ενώ με το πρόσθετο εμπόδιο των τιμολογίων των ΗΠΑ στις εξαγωγές, η προοπτική για τον χάλυβα φαίνεται δύσκολη.

Φυσικό αέριο
Το τέλος του χειμώνα αποτελεί πλεονέκτημα για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο υπερδιπλασιάστηκε από τον Οκτώβριο, λόγω των ελλείψεων, των διακοπών των αγωγών και των σημείων συμφόρησης.
Η μη ρυθμιζόμενη τιμή του εγχώριου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η οποία τροφοδοτεί τα πάντα από φορτηγά σε μικρούς λέβητες εργοστασίων, εκτοξεύτηκε το χειμώνα, καθώς οι ελλείψεις ανάγκασαν την κυβέρνηση να κλείσει μονάδες εγχώριας υγροποίησης προκειμένου να διατηρήσει το φυσικό αέριο για θέρμανση στο σπίτι.
Η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές προκειμένου να αντισταθμίσει το χάσμα, συμβάλλοντας στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών LNG στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.



Καθώς τελειώνει το χειμώνα, αυτές οι ελλείψεις έχουν χαλαρώσει και οι εγχώριες εγκαταστάσεις υγροποίησης έχουν ξαναρχίσει, δημιουργώντας λιγότερες ανάγκες για εισαγωγές.
Ένας από τους κύριους τερματικούς σταθμούς της βόρειας Κίνας φόρτωσε έως και 400 φορτηγά την ημέρα με εισαγόμενo LNG στο τέλος του περασμένου έτους.
Αυτό είχε πέσει σε μόλις 200 φορτηγά την ημέρα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι εγχώριες και οι παγκόσμιες τιμές σημειακών τιμών LNG μειώνονται τώρα.

Άνθρακας
Οι τιμές άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από το 2012 τον Ιανουάριο, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε, οι εισαγωγές ανέβηκαν και τα αποθέματα συρρικνώθηκαν.



Τώρα, καθώς μειώνεται η ζήτηση θέρμανσης, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής βρίσκονται με φουσκωμένα αποθέματα.
Τα αποθέματα που κατέχουν οι έξι μεγάλες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας έχουν ανακάμψει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2015, αφού οι αρχές ανάγκασαν τα βόρεια ανθρακωρυχεία και τους σιδηρόδρομους να διατηρήσουν τη λειτουργία τους μέσω των αργιών του νέου έτους.
Οι τιμές μειώνονται και ορισμένοι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω μειώσεις καθώς τα ορυχεία αυξάνουν την παραγωγή και τα αποθέματα διογκώνονται.

Ντίζελ
Το πετρέλαιο μεταφοράς και θέρμανσης είναι ένα εμπόρευμα που μπορεί να είναι λιγότερο προσαρμοσμένο στον χειμώνα.
Ενώ τα κέρδη του διυλιστηρίου από τη μετατροπή του αργού σε ντίζελ έπεσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 καθώς η ζήτηση για χρήση στη θέρμανση επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια του παγωμένου καιρού, οι θερμότερες θερμοκρασίες μπορεί επίσης να είναι θετικές.



Τα αποθέματα των λεγόμενων μεσαίων αποσταγμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν πετρέλαιο ντίζελ, μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 στον ασιατικό σταθμό εμπορίας πετρελαίου της Σιγκαπούρης τον περασμένο μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης