Τελευταία Νέα
Commodities

Επικίνδυνες αποστολές - Αρχίζει το «κυνήγι» του χαλκού στην έρημο της Μογγολίας

Επικίνδυνες αποστολές - Αρχίζει το «κυνήγι» του χαλκού στην έρημο της Μογγολίας
Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για το μέταλλο που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις ΑΠΕ, σε μια εποχή αυξημένου κόστους και εξαντλημένων αποθεμάτων στον μεγαλύτερο παραγωγό του κόσμου, τη Χιλή, οδηγεί τους ανθρακωρύχους σε πιο επικίνδυνες περιοχές
Όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν και οι άνεμοι υποχωρήσουν  τις ερχόμενες εβδομάδες, μια ομάδα εξερευνητών θα ξεκινήσεις το «κυνήγι»  του χαλκού  στην έρημο Gobi της Μογγολίας.
Για χρόνια, η Rio Tinto είναι η μοναδική διεθνή εταιρεία εκμετάλλευσης ορυχείων χαλκού στη Μογγολία, η οποία συνδέεται στενά με μια χώρα όπου έχει στοιχηματίσει δισεκατομμύρια δολάρια για το γιγαντιαίο έργο Oyu Tolgoi.
Άλλοι έχουν αποτραβηχτεί  λόγω των κινδύνων λειτουργίας που αντιμετωπίζει η χώρα με την απρόβλεπτη και νέα δημοκρατία, την αδύναμη οικονομία και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για το μέταλλο που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μια εποχή αυξημένου κόστους και εξαντλημένων αποθεμάτων στον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού στον κόσμο, τη Χιλή, οδηγεί τους ανθρακωρύχους σε πιο επικίνδυνες τοποθεσίες.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι γεωλόγοι λένε πως αποθέσεις όπως το Oyu Tolgoi - που σημαίνει «Τυρκουάζ Λόφος» λόγω της χρώσης των πετρωμάτων από οξειδωμένο χαλκό - σπάνια εμφανίζονται μεμονωμένα.
Αυτό σημαίνει ότι, για ορισμένους ανθρακωρύχους, οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος άλλος χαλκός στην περιοχή καθιστούν την ασιατική χώρα μια υπολογίσιμη δύναμη, δεδομένης της εγγύτητάς της με τον μεγαλύτερο καταναλωτή χαλκού στον κόσμο, την Κίνα.
Στη νέα προσπάθεια συμμετέχουν από μια ομάδα μικρότερων παικτών, συμπεριλαμβανομένων των ορυχείων Xanadu της Αυστραλίας, Kincora Copper του Καναδά και της αμερικανικής εταιρείας Wood Capital Partners, οι οποίες αναλαμβάνουν υψηλότερο ρίσκο και επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους  έναντι των ανταγωνιστών τους.
Η Wood Capital Partners, που δημιουργήθηκε από δύο πρώην τραπεζίτες της Citigroup και ειδικεύτηκε στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε στο Reuters ότι είχε επενδύσει "αρκετά εκατομμύρια δολάρια" στην εξερεύνηση στο Νότιο Gobi.
Ο Co-CEO Stephen Dizard δήλωσε ότι η εταιρεία αγόρασε την παραχώρηση - η οποία είναι 364 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή περίπου έξι φορές το μέγεθος του Μανχάταν - από ένα ταμείο που ήταν σε εκκαθάριση.
Ήθελε να ηγηθεί στη Μογγολία καθώς θα ξεκινούσε  το παγκόσμιο κυνήγι για το νέο χαλκό.
 Είπε ότι οι ανθρακωρύχοι θα γίνουν ολοένα και πιο σίγουροι για την αγορά περιουσιακών στοιχείων στη χώρα, επειδή η οικονομία βελτιώθηκε αργά, με τη βοήθεια ενός προγράμματος διάσωσης του ΔΝΤ.
Ο Sam Spring, Διευθύνων Σύμβουλος της Kincora, δήλωσε ότι  προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου κατά περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος για να χρηματοδοτήσει την εξερεύνηση στη Μογγολία. Η εταιρεία, η οποία διαθέτει άδειες για περισσότερα από 1.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.
Πέρυσι εξερεύνησαν 6.000 μέτρα με τα αποτελέσματα να είναι πολλά υποσχόμενα και αυτό θα οδηγήσει σε ενίσχυση της δραστηριότητας στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.
«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε την αλλαγή του κλίματος των επενδυτών. Υπάρχει αυξανόμενη υποδομή και ελπίζουμε ότι βλέπουμε καθαρά ", πρόσθεσε ο Spring  ο οποίος περιγράφει τη Μογγολία ως ένα από τα τελευταία σύνορα για υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία χαλκού .
Ο Andrew Stewart, Διευθύνων Σύμβουλος της Xanadu, πιστεύει ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες κατά τους επόμενους μήνες για να καθορίσει εάν μπορεί να δικαιολογήσει τη δημιουργία ορυχείου στη χώρα.
Σχεδιάζει τη γεώτρηση χρησιμοποιώντας τέσσερις εξέδρες σε σύγκριση με δύο πέρυσι. "Η Μογγολία είναι πολύ καλή επειδή έχει προοπτική", επεσήμανε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης