Τελευταία Νέα
Commodities

Σπάνια παρέμβαση από τον ΠΟΕ – Προειδοποίηση για τον εμπορικό πόλεμο του χάλυβα

tags :
Σπάνια παρέμβαση από τον ΠΟΕ – Προειδοποίηση για τον εμπορικό πόλεμο του χάλυβα
"Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ο ΠΟΕ θα παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά»
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Roberto Azevedo, εξέφρασε σήμερα Παρασκευή 2/3/2018 την ανησυχία του για το σχέδιο του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να επιβάλλει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο προχωρώντας σε μια εξαιρετικά σπάνια παρέμβαση στην εμπορική πολιτική του μέλους του ΠΟΕ.
"Ο ΠΟΕ ανησυχεί σαφώς για την ανακοίνωση των σχεδίων των ΗΠΑ για τιμολόγια χάλυβα και αλουμινίου. Η δυνατότητα κλιμάκωσης είναι πραγματική, όπως έχουμε δει από τις αρχικές απαντήσεις των άλλων ", ανέφερε σε σύντομη δήλωση του σύμφωνα με το Reuters.
"Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ο ΠΟΕ θα παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά».
Ο κ. Trump απάντησε με  αυταρχικό τόνο την Παρασκευή, λέγοντας ότι οι εμπορικοί πόλεμοι ήταν καλοί  και εύκολοι να κερδηθούν, αφού το σχέδιο του για δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο πυροδότησε παγκόσμια κριτική προκαλώντας αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.
Το σχέδιο είχε επικριθεί από  επιτροπή του ΠΟΕ ήδη από τον Ιούνιο του περασμένου έτους και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή από τότε που το Trump επιβεβαίωσε ότι σκόπευε να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα.
Ο Azevedo, πρώην διαπραγματευτής εμπορίου της Βραζιλίας, είναι συνήθως εξαιρετικά διπλωματικός και αποφεύγει να επικρίνει οποιοδήποτε από τα 164 μέλη του ΠΟΕ, λέγοντας ότι εναπόκειται σε αυτούς να χρησιμοποιήσουν τους κανόνες του ΠΟΕ και το σύστημα διευθέτησης των διαφορών για να ξεπεράσουν τα εμπόδια.
Ωστόσο, το πρόγραμμα δασμών του Trump θεωρείται ευρέως ότι αποτελεί πιθανή απειλή για το ίδιο το σύστημα, δεδομένου ότι βασίζεται σε μια αξίωση για «εθνική ασφάλεια», έναν τομέα που εξαιρείται από τους κανόνες του ΠΟΕ.
Οι χώρες μέλη του ΠΟΕ παραδοσιακά απέφυγαν να επικαλεστούν την εθνική ασφάλεια, από το φόβο ότι θα μπορούσε να παράσχει μια ρήτρα αποχώρησης από κανόνες που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.
Εάν η χρήση της εξαίρεσης εθνικής ασφάλειας εξαπλωθεί, θα μπορούσε να οδηγήσεις στην εμφάνιση και άλλων πιθανών εμπορικών διαφορών μεταξύ των οποίων ο νόμος της Κίνας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ένα μακροχρόνιο ταμπού σχετικά με την εθνική ασφάλεια σχεδόν έσπασε πέρυσι, όταν το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το χρησιμοποίησαν για να δικαιολογήσουν το οικονομικό μποϊκοτάζ τους στο Κατάρ.
Ο κίνδυνος να γίνει η "εθνική ασφάλεια" μια κανονική άμυνα είναι μόνο ένας από τους πολλούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ΠΟΕ, ο οποίος αγωνίστηκε να διατηρήσει τους κανόνες του μέχρι σήμερα από τότε που δημιουργήθηκε το 1995.
Επίσης, κινδυνεύει από αμερικανικό βέτο σε δικαστικούς διορισμούς, γεγονός που θα μπορούσε να παραλύσει το σκέλος του διακανονισμού των διαφορών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης