Commodities

Γερμανία: Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

Γερμανία: Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός
Gabriel: Ακατανόητα τα σχέδια των ΗΠΑ για δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο
"Απολύτως ακατανόητη", χαρακτήρισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Zigmar Gabriel την σχεδιαζόμενη από τις ΗΠΑ επιβολή δασμών στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Zebert τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα επηρέαζε σημαντικά την γερμανική βιομηχανία και προειδοποίησε ότι "ένας εμπορικός πόλεμος δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός".
"Η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά δασμούς και θέματα εμπορίου είναι γνωστή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ένας εμπορικός πόλεμος δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον απολύτως κανενός", δήλωσε ο κ. Zebert σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού Προέδρου και πρόσθεσε ότι "ο σωστός δρόμος δεν είναι η απομόνωση, αλλά το ελεύθερο εμπόριο και οι ανοιχτές αγορές".
 Σημείωσε ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον και θα αξιολογήσει τις συνέπειες για την γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και των ανοιχτών αγορών και σε αυτό το ζήτημα θα συνεχίσει να συζητά με τις ΗΠΑ.
 "Έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη ότι έχουμε πολύ μεγάλο συμφέρον να έχουμε με την Αμερική μια ζωντανή, δίκαιη, ελεύθερη οικονομική εταιρική σχέση, μια εμπορική εταιρική σχέση", πρόσθεσε ο κ. Zebert
Σχετικά την αντίδραση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ο Zebert δήλωσε ότι η Επιτροπή θέλει να αμυνθεί έναντι των σχεδιαζόμενων δασμών και "δικαίως κατέστησε σαφείς τους ευρωπαϊκούς ενδοιασμούς και τις ενδεχομένως αναγκαίες αντιδράσεις", καθώς το ζήτημα του παγκόσμιου πλεονάσματος χάλυβα δεν αντιμετωπίζεται με μονομερή μέτρα, με απομόνωση και προστατευτισμό.
"Η γερμανική κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό της Κομισιόν", τόνισε και επισήμανε ότι για την αξιολόγηση των συνεπειών θα πρέπει να περιμένει τις λεπτομέρειες που δήλωσε ότι θα γνωστοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο Τραμπ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Zigmar Gabriel, μιλώντας στην εφημερίδα "Die Welt" εξέφρασε την ανησυχία του ότι ένα τέτοιο παγκόσμιο γενικευμένο χτύπημα των ΗΠΑ θα επηρέαζε ιδιαιτέρως ειδικά τις γερμανικές εξαγωγές και θέσεις εργασίας. "Η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Δεν πρέπει στην Ουάσιγκτον να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό", δήλωσε ο κ. Gabriel, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ο αμερικανός Πρόεδρος θα αναθεωρήσει την απόφασή του.
 "Πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να αποφύγουμε μια διεθνή εμπορική διένεξη", τόνισε και προειδοποίησε ότι "όταν τσακώνονται δύο, χαίρεται ο τρίτος".


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης