Τελευταία Νέα
Commodities

Δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο ανακοίνωσε ο Trump

Δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο ανακοίνωσε ο Trump
Προειδοποιήσεις από ΕΕ για εμπορικό πόλεμο
Δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump την Πέμπτη 1/3/2018 μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της αμερικάνικης βιομηχανίας μετάλλων.
«Θα επιβάλλουμε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και στις εισαγωγές αλουμινίου» τόνισε ο Trump. «Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα θα βάλουμε τις υπογραφές. Και θα έχετε προστασία για πρώτη φορά εδώ και καιρό» πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters απευθυνόμενους σε εκπροσώπους των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου.
«Θα είναι 25% για τον χάλυβα. Θα είναι 10% για το αλουμίνιο» δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.
O Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα ανασυστήσει τις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.
Σε συνάντηση με στελέχη από την βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου, ο Trump δήλωσε ότι οι δασμοί θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των αμερικανικών βιομηχανιών μετάλλων.
"Θα πρέπει να ξαναμεγαλώσετε τις βιομηχανίες σας, αυτό το ζητώ".
Μετά την ανακοίνωση, η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε πτώση με τον μέσο βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να πέφτει πάνω από 500 μονάδες, ή 2%, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα στοιχεία αυτά είναι υψηλότερα από τους δασμούς για το χάλυβα 24% και 7% για το αλουμίνιο που το Τμήμα Εμπορίου συνέστησε σε έκθεση στις16 Φεβρουαρίου 2018.
Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι ο Trump κλίνει προς το 25% στον χάλυβα επειδή είναι ένας "στρογγυλός αριθμός".
"Οι βιομηχανίες μας χάλυβα και αλουμινίου (και πολλές άλλες) έχουν αποδεκατιστεί από δεκαετίες αθέμιτων εμπορικών συναλλαγών και κακής πολιτικής με χώρες από όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Trump στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το πρωί της Πέμπτης.
"Δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα μας, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να πλήττονται περισσότερο από αυτό.
Θέλουμε ελεύθερο, δίκαιο και έξυπνο εμπόριο!"
Η απόφαση απορρίφθηκε από μια έρευνα του Τμήματος 232, μια κίνηση που επιτρέπει στο Τμήμα Εμπορίου να αξιολογεί τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας ορισμένων εισαγωγών και να προτείνει εμπορικούς περιορισμούς.
Αυτές οι έρευνες υποτίθεται ότι αξιολογούν εάν η εξάρτηση από εισαγόμενα εμπορεύματα, θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια σε περίπτωση γεωπολιτικού περιστατικού και καταπολεμά τέτοιες πρακτικές όπως το ντάμπινγκ από την Κίνα.
Η κυβέρνηση Trump έχει ξεκινήσει μια σειρά από τέτοιες έρευνες, με αναθεωρήσεις όπως στο ουράνιο να εκκρεμούν.
Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η αυξημένη εμπορική προστασία στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών των προϊόντων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά, οδηγώντας σε πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.
Παραδείγματος χάριν, οι παραγωγοί μπύρας απάντησαν στις συστάσεις του Τμήματος Εμπορίου με μια προειδοποίηση, ότι οι δασμοί στις εισαγωγές αλουμινίου μπορεί να αυξήσει το κόστος των κουτιών μπύρας και στη συνέχεια να επιβαρυνθούν οι πελάτες.
Ενώ αυτές οι αλλαγές των τιμών μπορεί να περιοριστούν σε λίγους τομείς ή αγαθά, η πιθανότητα αυξημένου προστατευτισμού από τον Trump και αντιποίνων από άλλες χώρες, δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα για την αμερικανική οικονομία.
Με τους επενδυτές και τους οικονομολόγους να παρακολουθούν ήδη τον πληθωρισμό και την αντίδραση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed, Federal Reserve) στις αυξήσεις των τιμών, η κίνηση του Trump προκαλεί ανησυχίες για μια ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση.
Μετά την ανακοίνωση του Trump, οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ βυθίστηκαν στο κόκκινο με τους τρεις κύριους δείκτες των ΗΠΑ να υποχωρούν κοντά στο 2%.
Οι μετοχές των εγχώριων παραγωγών μετάλλων, ωστόσο, ανέβηκαν σχεδόν κατά 5%.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jyrki Katainen, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο Trump ότι μπορεί να πυροδοτήσει έναν «παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο» με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.
«Μπορώ εύκολα να δω πολύ δυσμενείς και ανησυχητικές εξελίξεις μπροστά μας» τόνισε ο Katainen, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το λόμπι BusinessEurope στις Βρυξέλλες. «Αν λάβουν μονομερείς δράσεις θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά αυτό δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Γιατί έχει αντίκτυπο και στην παραγωγή χάλυβα, στις αγορές χάλυβα και σε άλλες χώρες» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και κάτι τέτοιο μπορεί να αναγκάσει τις Βρυξέλλες να υψώσουν δικούς τους φραγμούς για να προστατέψουν τους εγχώριους παραγωγούς.
Λόγω του αποκλεισμού της αμερικάνικης αγοράς από ξένες εισαγωγές, «ο χάλυβας πηγαίνει από τις χώρες της Ασίας στην Ευρώπη» γιατί χώρες όπως η Κίνα «δεν μπορούν να πουλήσουν στην Αμερική».
«Οπότε μπορούμε εύκολα μια κατάσταση στην οποία θα είμαστε σε έναν εμπορικό πόλεμο με δύο μέτωπα» επισήμανε «και μόνο εξαιτίας μιας απόφασης που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ».



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης