Τελευταία Νέα
Commodities

Σε χαμηλό 10 μηνών η παραγωγή του ΟΠΕΚ το Φεβρουάριο – Στο 149% έφθασε η συμμόρφωση

Σε χαμηλό 10 μηνών η παραγωγή του ΟΠΕΚ το Φεβρουάριο – Στο 149% έφθασε η συμμόρφωση
Ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου άντλησε 32,28 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα, μειωμέα κατά 70.000 bpd από τον Ιανουάριο.
Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ υποχώρησε το Φεβρουάριο σε χαμηλό 10 μηνών, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα περιόρισαν την προσφορά τους, οδηγώντας  τη συμμόρφωση σε υψηλότερα επίπεδα σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
Ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου άντλησε 32,28 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα, μειωμέα κατά 70.000 bpd από τον Ιανουάριο. Το σύνολο του Φεβρουαρίου είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2017, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
Η συμμόρφωση των παραγωγών που συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία αυξήθηκε στο 149% των συμφωνημένων περικοπών από 144% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η άνοδος των τιμών στις αρχές του τρέχοντος έτους στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 δεν έχει αποδυναμώσει τη δέσμευση.
Το πετρέλαιο τον Ιανουάριο έφτασε τα 71 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014 και διαπραγματεύθηκε πάνω από $ 66 την Τετάρτη. Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι τα συστήματα συγκράτησης των αποθεμάτων θα πρέπει να διατηρηθούν για να εξασφαλιστεί το τέλος της υπερπροσφοράς που έχει δημιουργηθεί από το 2014.
"Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η δουλειά δεν είναι πλήρης", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του ΟΠΕΚ Suhail al-Mazrouei στο Reuters αυτό το μήνα. "Η τιμή είναι ένα θέμα, η εξισορρόπηση της αγοράς είναι κάτι άλλο και πρέπει να εξισορροπήσουμε την αγορά".
Ο ΟΠΕΚ μειώνει την παραγωγή κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια  στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ. Το σύμφωνο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2018.
Το Φεβρουάριο, η μεγαλύτερη μείωση της προσφοράς προήλθε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία κατέχουν την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΠΕΚ φέτος και κινήθηκαν πιο αργά από ό, τι οι σύμμαχοί του στον  ΟΠΕΚ το 2017, για να εκπληρώσουν πλήρως τις δεσμεύσεις για τον περιορισμό της προσφοράς.

Η παραγωγή των ΗΑΕ έχει μειωθεί κατά 50.000 bpd κάτω από τον στόχο του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με πηγές της έρευνας, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια ενίσχυσης της συμμόρφωσης και της προγραμματισμένης συντήρησης των  πετρελαϊκών πεδίων.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Λιβύη, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά 30.000 bpd λόγω του κλεισίματος του πετρελαιοφόρου πεδίου El Feel. Αυτό επέτρεψε την ανάκαμψη της προσφοράς της Λιβύης, η οποία είχε φτάσει το 1 εκατομμύριο bpd τον Ιανουάριο.
Η παραγωγή υποχώρησε περαιτέρω στη Βενεζουέλα, όπου η πετρελαϊκή βιομηχανία στερείται κεφαλαίων λόγω της ταμειακής κρίσης, σύμφωνα με την έρευνα. Οι εξαγωγές μειώθηκαν το Φεβρουάριο, αν και οι εργασίες διύλισης αυξήθηκαν, σύμφωνα με πηγές της έρευνας.
Η παραγωγή σε δύο μεγαλύτερους παραγωγούς του OPEC δεν άλλαξε πολύ.
Ο κορυφαίος εξαγωγέας η Σαουδική Αραβία κατέγραψε σταθερή παραγωγή κοντά στα 10 εκατομμύρια bpd. Η προσφορά παραμένει κάτω από το στόχο του ΟΠΕΚ.
Ο  δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός  του ΟΠΕΚ, το Ιράκ, εξήγαγε λιγότερα βαρέλια από το νότο,, καθώς οι αποστολές καθυστέρησαν. Η χώρα εξήγαγε περισσότερο από το βορρά.
Οι εξαγωγές του Βόρειου Ιράκ θα μπορούσαν να αυξηθούν μετά από συμφωνία της κυβέρνησης με τις κουρδικές αρχές για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου Kirkuk μέσω του λιμένα Ceyhan της Τουρκίας, αν και δεν κοινοποιήθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Μεταξύ των χωρών με υψηλότερη παραγωγή, μόλις 20.000 bpd ήταν η Νιγηρία, σύμφωνα με την έρευνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης