Commodities

Khalid al-Falih: Μόνιμη συμμαχία μεταξύ μεγάλων παραγωγών πετρελαίου θέλει η Σαουδική Αραβία

Khalid al-Falih: Μόνιμη συμμαχία μεταξύ μεγάλων παραγωγών πετρελαίου θέλει η Σαουδική Αραβία
Ο al-Falih δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένος να «μεταφράσει» την επιτυχία της συμφωνίας για να περιορίσει την προσφορά σε ένα μόνιμο πλαίσιο με άλλους μεγάλους παραγωγούς
Η Σαουδική Αραβία ελπίζει ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα μπορέσουν να χαλαρώσουν την παραγωγή την επόμενη χρονιά και να δημιουργήσουν ένα μόνιμο πλαίσιο για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας περιορισμού εφοδιασμού φέτος, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου.
Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου μειώνει την παραγωγή κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ.
Το σύμφωνο, που αποσκοπεί στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2018.
Ο Υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας  Khalid al-Falih δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεσμεύτηκαν να φέρουν την ισορροπία και τη σταθερότητα στην αγορά και ότι ελπίζει ότι θα είναι δυνατό να μειωθούν τα εμπόδια παραγωγής το επόμενο έτος.
"Μια μελέτη πραγματοποιείται και όταν ξέρουμε ακριβώς τι θα συνεπάγεται η εξισορρόπηση της αγοράς, θα ανακοινώσουμε το επόμενο βήμα. Μπορεί να είναι η χαλάρωση των περιορισμών στην παραγωγή", δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.
"Η εκτίμησή μου είναι ότι θα συμβεί κάποτε το 2019. Αλλά δεν γνωρίζουμε πότε και δεν ξέρουμε πώς".
Ο al-Falih δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένος να «μεταφράσει» την επιτυχία της συμφωνίας για να περιορίσει την προσφορά σε ένα μόνιμο πλαίσιο με άλλους μεγάλους παραγωγούς.
"Αυτό που θέλουμε είναι ένα αειθαλές πλαίσιο που φέρνει μαζί τους παραγωγούς από τον ΟΠΕΚ και τις χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ σε μια εποπτεία της αγοράς που μας επιτρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις", ανέφερε.

Saudi Aramco

Η πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία για να επενδύσει στο σχεδιαζόμενο εργοστάσιο της Ινδίας 1,2 εκατομμυρίων bpd West Coast. Ο al-Falih ιι δήλωσε ότι η Aramco εξετάζει επίσης την αγορά μεριδίων σε υπάρχοντα μεγάλα εργοστάσια ραφιναρίσματος στην Ινδία.

Δεν διευκρίνισε το μέγεθος του μεριδίου που θα έχει η Aramco στο διυλιστήριο των δυτικών ακτών, αλλά πρόσθεσε "όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο".
Η Ινδία σκοπεύει να επεκτείνει τη δυναμικότητα διύλισης κατά 77% σε περίπου 8,8 εκατομμύρια bpd μέχρι το 2030.
Ο al-Falih δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα υπογράψει επίσης συμβάσεις προμήθειας πετρελαίου ως μέρος της συμφωνίας για την αγορά μετοχών στα ινδικά διυλιστήρια, μια στρατηγική που το βασίλειο έχει υιοθετήσει για να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της στην Ασία και να αποφύγει τους αντιπάλους της.
Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία δέσμευσε δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων σε έργα στην Ινδονησία και τη Μαλαισία για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων συμφωνιών εφοδιασμού με πετρέλαιο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης