Τελευταία Νέα
Commodities

IEA: Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα μειωθεί κατά 5% μέσα στην επόμενη πενταετία

IEA: Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα μειωθεί κατά 5% μέσα στην επόμενη πενταετία
Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό ζήτησης της Κίνας, η οποία αντιπροσωπεύει το 50% της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα.
Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα θα εξασθενήσει τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς ήδη έχει μειωθεί, ενώ έχει αυξηθεί η ζήτηση για άλλες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον άνθρακα.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του ΙΕΑ, το μερίδιο του άνθρακα στο μίγμα της παραγωγής ενέργειας θα μειωθεί στο 36% έως το 2021 από 41% που ήταν το 2014.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αυτό οφείλεται στη μείωση της ζήτησης άνθρακα από την Κίνα και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ταχεία ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την έμφαση των κρατών στην ενεργειακή απόδοση.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του ο ΙΕΑ, οι ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα.
Πάντως, προβλέπει ότι για τα επόμενα 5 χρόνια η ζήτηση δεν θα φθάσει τα υψηλά επίπεδα του 2014.
Σημειώνει όμως, ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό ζήτησης της Κίνας, η οποία αντιπροσωπεύει το 50% της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα και σχεδόν το 50% της παραγωγής άνθρακα, ενώ επηρεάζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα τις παγκόσμιες τιμές του άνθρακα.
Στην νέα έκθεση επισημαίνεται ακόμη η τεράστια αύξηση από την αρχή της νέας χιλιετίας της ζήτησης άνθρακα στην Ασία, η οποία το 2015 αντιπροσώπευε το 75% της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ η κατανάλωση άνθρακα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είχαν μειωθεί κατακόρυφα κάτω από το 25% της παγκόσμιας ζήτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης