Commodities

Εμπορικός πόλεμος για το κοβάλτιο – Γιατί η Apple συνομιλεί απευθείας με τους παραγωγούς;

Εμπορικός πόλεμος για το κοβάλτιο – Γιατί η Apple συνομιλεί απευθείας με τους παραγωγούς;
Η Apple αναζητά συμβάσεις για να αγοράσει αρκετές χιλιάδες μετρικούς τόνους κοβαλτίου για πέντε χρόνια ή και περισσότερο
Η Apple βρίσκεται σε συνομιλίες για να αγοράζει προμήθειες κοβαλτίου για τις μπαταρίες των iPhones απευθείας από τους ανθρακωρύχους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η αμερικανική εταιρεία αναζητά συμβάσεις για να αγοράσει αρκετές χιλιάδες μετρικούς τόνους κοβαλτίου για πέντε χρόνια ή και περισσότερο.
Οι τιμές του κοβαλτίου έχουν φτάσει στα ύψη λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων που τροφοδοτούνται με μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Ένα από τα αξιοσημείωτα του 2017 ήταν η εκπληκτική άνοδος στην τιμή του κοβαλτίου, ένα μέταλλο που αποτελεί βασικό συστατικό για τις μπαταρίες από τα smartphones έως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Τόσο το κοβάλτιο όσο και το λίθιο είναι βασικά συστατικά των μπαταριών ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στα smartphones.
Και καθώς η παγκόσμια ζήτηση για τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να εκραγεί, χάρη στις αυστηρές ποσοστώσεις της Κίνας για τους ιδιοκτήτες αστικών αυτοκινήτων, οι έμποροι κοβαλτίου φαίνεται να εκμεταλλεύονται το μομέντουμ.
Σύμφωνα με την Global Energy Metals, η συνολική ζήτηση κοβαλτίου παγκοσμίως αναμένεται να υπερβεί τους 120.000 τόνους ετησίως έως το 2020, περίπου 30% περισσότερο από τους 93.950 τόνους που καταναλώθηκαν το 2016.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζήτησης οφείλεται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Η τιμή του κοβαλτίου διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου ελάχιστα πιο κάτω από τα 80.000 δολάρια ανά τόνο, το υψηλότερο επίπεδο μετά την οικονομική κρίση.
Η τιμή έχει τριπλασιαστεί τους τελευταίους 18 μήνες.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης