Commodities

Νέα έρευνα για το dumping της Κίνας στην αγορά χάλυβα ξεκινά η ΕΕ

Νέα έρευνα για το dumping της Κίνας στην αγορά χάλυβα ξεκινά η ΕΕ
Η έρευνα γίνεται με αφορμή την σχετική καταγγελία των έμπορων χάλυβα της Γηραιά Ηπείρου και θα μπορούσε να καταλήξει σε κυρώσεις
Νέα έρευνα για το συστηματικό dumping της Κίνας στο εμπόριο χάλυβα ξεκινά η ΕΕ, την ίδια στιγμή που είναι ακόμα ανοικτό το «μέτωπο» για την αναγνώριση ή μη της ασιατικής χώρας ως «οικονομία αγοράς».
Ειδικότερα, η Κίνα εισήλθε το 2001 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορείου (World Trade Organization, WTO) με την υποχρέωση να μην αναγνωριστεί ως «οικονομίας αγοράς» από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του Οργανισμού.
Ωστόσο, η συμφωνία λήγει στις 11 Δεκεμβρίου 2016.
Η Ουάσινγκτον θέλει να ανανεώσει τη συμφωνία και να μην αναγνωριστεί η Κίνα ως «οικονομίας αγοράς», λόγω του συνεχόμενου dumping που εφαρμόζει, της πώλησης δηλαδή των προϊόντων σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που επικρατεί στην αγορά.
Επισημαίνεται, ότι αυτό το καθεστώς ευνόησε τόσα χρόνια τις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς εισήγαγαν πολλά βασικά αγαθά και πρώτες ύλες σε πολύ χαμηλές τιμές.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα που αναφέρθηκε παραπάνω και θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει σε κυρώσεις, γίνεται με αφορμή την σχετική καταγγελία των έμπορων χάλυβα της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίοι είναι οι άμεσα «πληγωμένοι» από τις πρακτικές που εφαρμόζει η Κίνα.
Το Πεκίνο δεν έμεινε με δεμένα τα χέρια στην είδηση για την επικείμενη έρευνα, με τον αξιωματούχο του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Wang Hejun να τονίζει, πως το Πεκίνο «παρακολουθεί με βαθιά προσοχή και ανησυχία τις εξελίξεις», αποδίδοντας μάλιστα τα προβλήματα στην αγορά χάλυβα για την Ευρώπη στη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και όχι στις πρακτικές της ασιατικής χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης