Commodities

UBS: Προς εξισορρόπηση η αγορά πετρελαίου – Τα σενάρια για το Brent το 2017

tags :
UBS: Προς εξισορρόπηση η αγορά πετρελαίου – Τα σενάρια για το Brent το 2017
H UBS προβλέπει την τιμή του πετρελαίου τύπου brent στα 55 δολ. το βαρέλι σε ορίζοντα έξι μηνών και στα 60 δολ. σε ορίζοντα 12 μηνών
H εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου συνεχίζεται και το 2017 θα «απαλλαγεί» επιτέλους από την υπερπροσφορά, εκτιμά η UBS στη μηνιαία της ανάλυση για τις αγορές (Δεκέμβριος 2016), είτε με τη βοήθεια του ΟΠΕΚ είτε όχι.
Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017, από 1,2 εκατ. βαρέλια που αυξήθηκε το 2016, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της ελβετικής τράπεζας.
H UBS προβλέπει την τιμή του πετρελαίου τύπου brent στα 55 δολ. το βαρέλι σε ορίζοντα έξι μηνών και στα 60 δολ. σε ορίζοντα 12 μηνών.



Οι καταλύτες

Βραχυπρόθεσμα (σε ορίζοντα 6 μηνών), η στασιμότητα στην παγκόσμια ανάπτυξη της προσφοράς αποτελεί θετικό παράγοντα για τις τιμές του πετρελαίου.
Αρνητικό παράγοντα ωστόσο αποτελεί η αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει την αναμενόμενη εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου.
Μακροπρόθεσμα (5+ έτη), η αναδυόμενες αγορές της Ασίας θα εξακολουθήσουν να τροφοδοτούν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ζει στην αναδυόμενη Ασία, αλλά από την περιοχή προέρχεται μόλις το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.
Την ίδια ώρα ωστόσο, αρνητικό παράγοντα αποτελεί η διαρκής βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η εξέλιξη της τεχνολογίας της μπαταρίας, κυρίως στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Θετικά και αρνητικά σενάρια

Το θετικό σενάριο της UΒS για το brent προβλέπει την τιμή στα 70 δολ. το βαρέλι σε ορίζοντα έξι μηνών.
Και εξηγεί ότι ενδεχόμενη πολιτική αναταραχή σε χώρες παραγωγούς πετρελαίου, όπως η Βενεζουέλα, η Νιγηρία και χώρες της Μέσης Ανατολής, ενδέχεται να οδηγήσουν μια ραγδαία πτώση στην προσφορά.
Σε συνδυασμό με μια ταχύτερη των εκτιμήσεων συρρίκνωση της παραγωγής των ΗΠΑ ή/και την αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, η διαδικασία εξισορρόπησης της αγοράς είναι πιθανό να επιταχυνθεί.
Το αρνητικό σενάριο για το brent σε ορίζοντα 6 μηνών κάνει λόγο για πτώση στα 40 δολ. το βαρέλι, στην περίπτωση που η υπερπροσφορά παραμείνει, λόγω ΟΠΕΚ ή μικρότερης αύξησης της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης