Commodities

Goldman Sachs: Στην σκιά των αποφάσεων Trump για τους δασμούς κινείται η αγορά αλουμινίου

Goldman Sachs: Στην σκιά των αποφάσεων Trump για τους δασμούς κινείται η αγορά αλουμινίου
Από το 2012 έως το 2016, η παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 60% και ο δείκτης εξάρτησης από εισαγωγές αυξήθηκε από 11% σε 52%
Οι αποφάσεις του Donald Trump για την επιβολή δασμών είναι αυτές που θα καθορίσουν την πορεία του αλουμινίου το επόμενο διάστημα σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs.
Σύμφωνα με την έκθεση ότι οι πιθανότητες να επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές είναι υψηλές αν και ο αντίκτυπος μπορεί να είναι κάπως πιο μέτριος από ό, τι η αγορά αναμένει.
Οι περιορισμοί του διεθνούς εμπορίου δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους στις αρχές του 2018 σχετικά με τις πρακτικές της Κίνας και την ενδεχόμενη ανακοίνωση πρόθεσης αποχώρησης από τη NAFTA.
Στις 22 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εμπορίου υπέβαλε στον Πρόεδρο την έκθεση για το αλουμίνιο. Τώρα, ο Πρόεδρος Trump έχει 90 ημέρες για να αποφασίσει αν συμφωνεί με τις διαπιστώσεις.
Σε περίπτωση που το πράξει, ο Πρόεδρος πρέπει να αναλάβει δράση εντός 15 ημερών.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs οι δασμοί για το αλουμίνιο είναι πιθανότερο να μην επιβληθούν.



Από το 2012 έως το 2016, η παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 60% και ο δείκτης εξάρτησης από εισαγωγές αυξήθηκε από 11% σε 52%.
Αν και οι πολιτικές προστατευτισμού και οι εμπορικοί περιορισμοί ήταν εμφανείς στην προεκλογική εκστρατεία του Trump, καταγγελίες είχαν ήδη υποβληθεί στον ΠΟΕ, από την κυβέρνηση Obama, για τις κινεζικές εξαγωγές αλουμινίου.
Επίσης  η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ημιτελών προϊόντων αλουμινίου στις ΗΠΑ και τείνουν να έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές από άλλες χώρες.
Η τράπεζα επισημαίνει στην έκθεση της ότι, η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον δασμολογικό συντελεστή, τις στοχευμένες χώρες και τις πιθανότητες αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής.
Τα τελευταία τέλη  που επιβλήθηκαν σε ηλιακούς συλλέκτες και πλυντήρια ρούχων αποδείχθηκαν λιγότερο αυστηρά από αυτό που οι περισσότερες εταιρείες περίμεναν.
Αυτό δείχνει την κατεύθυνση που η τελική απόφαση για το αλουμίνιο μπορεί επίσης να είναι λιγότερο δραματική από ότι η ρητορική "Πρώτα η Αμερική".
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η Goldman Sachs αναμένει περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια εισροή και δραστηριότητα, αν και είναι πιθανό να δημιουργήσει πιεστική πίεση σε επιλεγμένους τομείς.




Ο χαλκός

Υπό πίεση βρέθηκε ο χαλκός  σύμφωνα με την Goldman Sachs καθώς οι τιμές του μειώθηκαν κάτω από τα 7000 δολ. / τόνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο LME.
Τις επόμενες εβδομάδες, εκτιμάται ότι ο χαλκός θα αντιμετωπίσει θετικές κινήσεις, καθώς είναι πιθανό να αυξηθεί λόγω της ασθενούς ζήτησης πριν από το κινεζικό νέο έτος.
Στο εγγύς μέλλον, τα βασικά στοιχεία παραμένουν σταθερά και αναμένεται  ότι οι τιμές του χαλκού θα αυξηθούν.
Όσον αφορά τα δεδομένα δραστηριότητας της Κίνας, οι επενδύσεις σε υποδομές και ακίνητα επιβραδύνθηκαν το Δεκέμβριο, ενώ επιταχύνθηκαν οι επενδύσεις στην παραγωγή.
Αν και οι επενδύσεις σε υποδομές τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ένταση μετάλλων από τις επενδύσεις κατασκευής, αυτό το στοιχείο κρίνεται από την τράπεζα ως ουδέτερο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης