Τελευταία Νέα
Commodities

Ford: Το ράλι του αλουμινίου «ροκανίζει» τα κέρδη – Απώλειες 1,6 δισ. δολ το 2018 λόγω των ακριβών μετάλλων

Ford: Το ράλι του αλουμινίου «ροκανίζει» τα κέρδη – Απώλειες 1,6 δισ. δολ το 2018 λόγω των ακριβών μετάλλων
Οι τιμές του αλουμινίου αυξήθηκαν 20% το τελευταίο έτος και σχεδόν 11% από τις 11 Δεκεμβρίου. Οι τιμές του χάλυβα αυξήθηκαν πάνω από 9%
Η αύξηση των δαπανών για τα μέταλλα θα περιορίσει τα κέρδη της Ford, ακόμη και όταν οι αντίπαλοι της λένε ότι έχουν το πρόβλημα υπό έλεγχο.
Οι τιμές του αλουμινίου αυξήθηκαν 20% το τελευταίο έτος και σχεδόν 11% από τις 11 Δεκεμβρίου. Οι τιμές του χάλυβα αυξήθηκαν πάνω από 9 % κατά το τελευταίο έτος.
Η Ford χρησιμοποιεί περισσότερο αλουμίνιο στα οχήματα της από τους ανταγωνιστές της.
Το αλουμίνιο είναι ελαφρύτερο αλλά πολύ πιο ακριβό από το χάλυβα, κλείνοντας στα $ 2.229 ανά τόνο την Τρίτη CMAL3.
Τα συμβόλαια χάλυβα των ΗΠΑ έκλεισαν στα 677 δολάρια ανά τόνο HRCc1.
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανικού προέδρου Donald Trump  θα επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.
Η Ford έδωσε μια απογοητευτική εκτίμηση κερδών για το 2017 και το 2018 την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι το υψηλότερο κόστος για το χάλυβα, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα, καθώς και η αστάθεια των νομισμάτων, θα μπορούσε να κοστίσει την εταιρεία 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.
Οι μετοχές της Ford σημείωσαν μεγάλη υποχώρηση μετά την ανακοίνωση.
Ο οικονομικός διευθυντής της Ford, Bob Shanks, είπε στους αναλυτές σε συνέδριο στο Ντιτρόιτ, την περασμένη εβδομάδα, ότι ενώ η εταιρεία επωφελήθηκε από τις χαμηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων το 2016, η αύξηση των τιμών του χάλυβα αποτέλεσε πλέον την κύρια αιτία υψηλότερου κόστους, ακολουθούμενη από το αλουμίνιο.
Ο Shanks δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία μερικές φορές βασίζεται σε ξένα νομίσματα ως "φυσικό ανάχωμα" για ορισμένα προϊόντα, αλλά όταν αυτά πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, το αποτέλεσμα διαφοροποιείται.
Εκπρόσωπος της Ford πρόσθεσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιεί επίσης ένα μείγμα συμβάσεων, αντισταθμιστικών μέσων και δεικτών αγοράς.
Οι αναλυτές της βιομηχανίας επισημαίνουν την άνοδο των τιμών του αλουμινίου έναντι των χάλυβα ως εύλογη αιτία για τα προβλήματα της Ford, ειδικά επειδή χρησιμοποιεί πολύ περισσότερο από το ακριβό μέταλλο από ό, τι άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.
"Όταν κοιτάζετε τη Ford στο πλαίσιο των άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, το αλουμίνιο κάνει τη διαφορά και νομίζω ότι είναι η αιτία" του αυξανόμενου κόστους τους, δήλωσε ο Jeff Schuster,  της LMC Automotive.
Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες υποστηρίζουν ότι το αυξανόμενο κόστος των βασικών προϊόντων δεν είναι μεγάλο πρόβλημα.
Στην επίδειξη αυτοκινήτων της Ντιτρόιτ την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fiat Chrysler Automobiles NV Sergio Marchionne επανέλαβε την πρόβλεψη για τα κέρδη του για το 2018 και εξέτασε διάφορα θέματα, αλλά δεν ανέφερε τις τιμές των μετάλλων.
"Θεωρούμε ότι οι μεταβολές στο κόστος των πρώτων υλών είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της GM.
Εκπρόσωπος της Volkswagen AG δήλωσε ότι ενώ η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία  αναμένει υψηλότερες τιμές πρώτων υλών το 2017, θα περιορίσει άλλα κόστη για να αντισταθμίσει τις αυξήσεις.
Όταν ρωτήθηκε για το αυξανόμενο κόστος, εκπρόσωπος της Jaguar Land Rover δήλωσε ότι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας ασχολείται με τις διακυμάνσεις των τιμών των πρώτων υλών "σε στενή συνεργασία με τους προμηθευτές... και με καλές αντιστάσεις όπου χρειάζεται».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης