Τελευταία Νέα
Commodities

IEA: Πιέσεις τις αγορές πετρελαίου καθώς καταρρέει η παραγωγή της Βενεζουέλας

IEA: Πιέσεις τις αγορές πετρελαίου καθώς καταρρέει η παραγωγή της Βενεζουέλας
Τα προβλήματα χρέους και υποδομής μείωσαν την παραγωγή του Δεκεμβρίου στη Βενεζουέλα σε 1,61 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), κοντά σε χαμηλό 30 ετών
Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου δέχονται γρήγορα πιέσεις από την μείωση της προσφοράς από τη Βενεζουέλα, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη απροσδόκητη πτώση παραγωγής το 2017 και θα μπορούσε να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο το 2018, ανακοίνωσε την Παρασκευή 19/1/2018 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency IEA).
Τα προβλήματα χρέους και υποδομής μείωσαν την παραγωγή του Δεκεμβρίου στη Βενεζουέλα σε 1,61 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), κοντά σε χαμηλό 30 ετών.
 Αυτό βοήθησε τις τιμές πετρελαίου να ξεπεράσουν τα 70 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Ιανουαρίου, το υψηλότερο επίπεδο τους σε τρία χρόνια.
"Η γενική αντίληψη ότι η αγορά έχει «σφίξει» είναι σαφώς ο πρωταρχικός παράγοντας και, μέσα σε αυτή τη συνολική εικόνα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την παραγωγή της Βενεζουέλας", ανέφερε η ΙΕΑ,  σε μηνιαία έκθεσή της.
"Δεδομένου του μεγάλου χρέους της Βενεζουέλας και του επιδεινούμενου πετρελαϊκού δικτύου, είναι πιθανό ότι πτώση αυτή τη χρονιά να είναι ακόμη πιο απότομη ... Οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας", σημειώνει η IEA.
Ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης παραγωγής της Βενεζουέλας, η IEA ανέφερε ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο υποχώρησε στα 32,23 εκατ. bpd, ενισχύοντας τη συμμόρφωση του ομίλου, στη συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής, σε 129%.
Ο Δεκέμβριος παρουσίασε επίσης προβλήματα παραγωγής στη Βόρεια Θάλασσα, γεγονός που βοήθησε στη μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου το Δεκέμβριο στα 97,7 εκατομμύρια bpd, μειωμένη κατά 405.000 bpd από τον Νοέμβριο.
Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή το 2017 και να διατηρήσει τις περικοπές παραγωγής για ολόκληρο το 2018 για να περιορίσει την υπερπροσφορά  πετρελαίου στις βιομηχανικές χώρες του ΟΟΣΑ στο μέσο όρο των 5 ετών.
Η IEA επεσήμανε ότι εάν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του διατηρήσουν την καλή συμμόρφωση με τη συμφωνία για την παραγωγή, οι αγορές πετρελαίου θα εξισορροπήσουν το 2018.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα αποθέματα στις βιομηχανικές χώρες σημείωσαν μέση πτώση 600.000 bpd τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2017, τη μεγαλύτερη μείωση από το 1984, (όταν άρχισε να συλλέγει στοιχεία.
"Οι παγκόσμιες αγορές αργού πετρελαίου είδαν ένα εξαιρετικά σφιχτό τέταρτο τρίμηνο  το 2017", επεσήμανε η IEA, προσθέτοντας ότι σημειώθηκε συνδυασμένη πτώση 1 εκατομμυρίου bpd κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από την υποχώρηση των αποθεμάτων στις βιομηχανικές χώρες  και την πτώση στην Κίνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης