Commodities

ΙΕΑ: Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία το 2018

ΙΕΑ: Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία το 2018
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τονίζει ότι το 2018 θα αποτελέσει ένα άστατο έτος για τις τιμές του πετρελαίου
Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent έκλεισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πάνω από τα 70 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τις 2 Δεκεμβρίου 2014, και οι επενδυτές «ποντάρουν» στο ότι η πρόσφατη ανοδική τάση του πετρελαίου θα συνεχιστεί.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην έκρηξη αισιοδοξίας από τους επενδυτές περιλαμβάνουν την πιθανή διακοπή της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν και τις πρόσφατες διαδηλώσεις στη χώρα, την διακοπή στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Λιβύης, καθώς και την διακοπή λειουργίας του συστήματος αγωγών Forties.
Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω παράγοντες έχουν εξασθενίσει κάπως, υπάρχουν άλλοι στο προσκήνιο, όπως είναι η γενικότερη αντίληψη ότι η αγορά έχει οδηγηθεί σε σύσφιξη, καθώς και ότι η παραγωγή στη Βενεζουέλα αντιμετωπίζει προβλήματα.
Η παραγωγή στη Βενεζουέλα έχει συρρικνωθεί εδώ και πού καιρό, με τις εξαγωγές τον Δεκέμβριο του 2017 να είναι μειωμένες κατά 490 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στα 1,61 εκατ. βαρέλια ημερήσιας παραγωγής.
Είναι εύκολο να υποθέσουν ότι η πτώση θα συνεχιστεί, αλλά δε μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο ποσοστό θα συμβεί αυτό, ενώ εάν η παραγωγή και οι εξαγωγές υποχωρήσουν περαιτέρω, άλλοι παραγωγοί με την ευελιξία του να παραδίδουν πετρέλαιο παρόμοιας ποιότητας με της Βενεζουέλας, θα μπορούσαν να εισέλθουν στην παγκόσμια αγορά.
Η αγορά πετρελαίου έχει περιοριστεί σαφώς, καθώς από το δεύτερο μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2017, τα αποθέματα αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά μέσο όρο κατά 630 χιλ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που έχει συμβεί σπάνια κατά την πρόσφατη ιστορία, ενώ από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι σήμερα, το Brent έχει καταγράψει άνοδο ύψους σχεδόν 25 δολ. ανά βαρέλι.
Το εάν η πρόσφατη δυναμική στις τιμές είναι βιώσιμη θα εξαρτηθεί από την ταχεία αύξηση του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου η οποία παρατηρήθηκε πρόσφατα και η οποία θα συνεχιστεί μέσα στο 2018.
Η παραγωγή στις ΗΠΑ αντιδρά στις αυξανόμενες τιμές και στην παρούσα έκθεση αναθεωρήσαμε την πρόβλεψή μας για την άνοδο της παραγωγής αργού κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το 2018, έναντι 870 χιλ. βαρέλια ημερησίως προηγουμένως.
Είναι πιθανό πολύ σύντομα η αμερικανική παραγωγή αργού να ξεπεράσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και να αναταγωνιστεί επίσης και την παραγωγή της Ρωσίας.
Η συνολική παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018, γεγονός που αποτελεί μία σταθερή ανάκαμψη μετά την πτώση που σημειώθηκε το 2016.
Αυτή η προβλεπόμενη σημαντική αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ πρέπει να τεθεί έναντι των τρεχουσών προβλέψεών μας για τη ζήτηση προς το πετρέλαιο.
Για το 2018 παρατηρούμε ανάπτυξη της τάξεως των 1,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως, ένας συντηριτικός αριθμός που λαμβάνει υπόψην την υγιή παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, καθώς και ότι η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να μειώσει τη ζήτηση σε κάποιο βαθμό.
Εάν οι χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία διατηρήσουν τις περικοπές, τότε η αγορά είναι πιθανό να εξισορροπηθεί για το σύνολο του έτους, με το πρώτο εξάμηνο να σημειώνεται μέτρο πλεόνασμα, και το δεύτερο εξάμηνο να σημειώνεται μέτριο έλλειμμα.
Το παραπάνω σενάριο είναι πιθανό ότι να βρίσκεται πίσω από την υπόθεση των αναλυτών που ερωτήθηκαν από το Reuters ότι το Brent θα διαπραγματευτεί εντός του φάσματος των 60 με 70 δολ. ανά βαρέλι το 2018.
Το εάν οι πρόσφατη άνοδος των τιμών έχει φτάσει στο όριό της ή όχι, καθώς και το εάν τα 70 δολ. ανά βαρέλι θεωρούνται υπερβολικά, αναμένεται να φανούν στην πορεία.
Ωστόσο, δεδομένων των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και των δυναμικών προοπτικών για την παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού, οφείλουμε να αναμένουμε ένα άστατο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης