Τελευταία Νέα
Commodities

Goldman Sachs: O ΟΠΕΚ θέλει τις τιμές του πετρελαίου κάτω από τα 70 δολάρια

Goldman Sachs: O ΟΠΕΚ θέλει τις τιμές του πετρελαίου κάτω από τα 70 δολάρια
Η Goldman βλέπει ευκαιρίες για τους επενδυτές από την έλλειψη ευθυγράμμισης μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τιμών - Ιράν, Ιράκ και Νιγηρία προειδοποιούν  για τις αυξανόμενες τιμές
Ο ΟΠΕΚ θα προσπαθήσει να συγκρατήσει ένα ράλι του πετρελαίου πάνω από $ 70 το βαρέλι για να μετριάσει τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και τις ανταγωνιστικές προμήθειες, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Το πετρέλαιο έχει ανέλθει σε τριετή υψηλό πάνω από $ 69 στο Λονδίνο, λόγω των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ, της αυξανόμενης ζήτησης και των πολιτικών κινδύνων για την προμήθεια.
Εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται, ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να «δει» κάποιες ανεπιθύμητες εξελίξεις, όπως μεγαλύτερες επενδύσεις από ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων των σχιστολιθικών στιςΗΠΑ, ή παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για τον μετριασμό του πληθωρισμού.
"Τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν θέλουν να το δουν αυτό", δήλωσε ο Jeff Currie, επικεφαλής της έρευνας για τα βασικά προϊόντα της τράπεζας, σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg από τη Φρανκφούρτη.
"Θα δούμε περισσότερο θόρυβο και ρητορική αν οι τιμές διαπραγματευθούν πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι τις επόμενες ημέρες με στόχο  να ωθήσουν την αγορά σε υποχώρηση.".
 Ο ιρανός υπουργός πετρελαίου Bijan Namdar Zanganeh δήλωσε την Τρίτη ότι ο ΟΠΕΚ δεν θέλει πετρέλαιο άνω των 60 δολαρίων, διότι μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ανάπτυξη του σχιστολιθικού στις ΗΠΑ. Παρόμοιες προειδοποιήσεις έκαναν και οι συνάδελφοι του από το Ιράκ και τη Νιγηρία.
Η Αμερική μπορεί να αμφισβητήσει τόσο τη Σαουδική Αραβία όσο και τη Ρωσία ως τον κορυφαίο παραγωγό ακατέργαστου αργού του κόσμου, με την παραγωγή της να φτάνει τα 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στα τέλη του 2019, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ενέργειας.
Τα περαιτέρω κέρδη των τιμών θα έφερναν περισσότερα χρήματα στον κλάδο, κλείνοντας το «παράθυρο ευκαιρίας» που απολάμβανε ο ΟΠΕΚ ενώ οι εξερευνητές των ΗΠΑ είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε νέα κεφάλαια μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα, σημείωσε  ο Currie.
Η Goldman βλέπει ευκαιρίες για τους επενδυτές από την έλλειψη ευθυγράμμισης μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τιμών.
Οι τιμές spot υποστηρίζονται από τις ισχυρότερες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες από την έναρξη της έκρηξης το 2004, ενώ οι μεταγενέστερα καταστέλλονται από την προοπτική αύξησης της παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Currie.
Οι επενδυτές μπορούν να κερδίσουν αγοράζοντας και κρατώντας παλαιότερες συμβάσεις, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους από το ένα μήνα στο επόμενο, υποστήριξε ο Currie.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης