Commodities

Goldman: 7 κρίσιμες ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους για την πορεία των μετάλλων το 2018

Goldman: 7 κρίσιμες ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους για την πορεία των μετάλλων το 2018
Καθοριστικός παράγοντας οι κινήσεις της Κίνας
Το τέλος του  2017 έφερε τόσο τις τιμές του χαλκού όσο και του αλουμινίου σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από sell-off των εμπορευμάτων το 2014.
 Με τον παγκόσμιο ρυθμό αύξησης της ρύπανσης, τις κινήσεις της Κίνας σε εξέλιξη και τα εμπορικά εμπόδια που αναδύονται στον ορίζοντα, τα μέταλλα έχουν εισέλθει σε ένα νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs η αγορά των commodities θα κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις:
 
Πρώτον, στην Κίνα, πιστεύουμε ότι η ανησυχία για μια απότομη επιβράδυνση των προϊόντων μετάλλου, καθώς η χώρα υιοθετεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης "ποιότητας πάνω από την ποσότητα", μπορεί να υπερδιπλασιαστεί.
Αν και η βασική μας υπόθεση (με πιθανότητα 60%) δείχνει μέτρια επιβράδυνση, η επενδυτική τράπεζα βλέπει πιο αυξημένο  κίνδυνο (πιθανότητα 30%) από τον κίνδυνο υποβάθμισης (πιθανότητα 10%) σε αυτό το κεντρικό σενάριο.

Δεύτερον, οι παλαιοί προμηθευτές μετάλλων της Κίνας είναι έτοιμοι να κερδίσουν. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις της προσφοράς και οι περιβαλλοντικές περικοπές στην Κίνα μεταφράζονται σε υψηλότερες τιμές βασικών εμπορευμάτων και λιγότερη κινεζική παραγωγή, και οι δύο από τις οποίες ωφελούνται από παλαιούς παραγωγούς-προμηθευτές της Κίνας.
 Επιπλέον, ένας αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων αντιντάμπινγκ κατά του κινεζικού αλουμινίου δημιουργεί ένα ακόμα θέμα  όπου ένα μεγαλύτερο μερίδιο της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης θα πρέπει να καλυφθεί από την προσφορά της Κίνας.

Τρίτον, κατά τους επόμενους έξι μήνες, η τράπεζα βλέπει τον ψευδάργυρο να παίρνει ακόμη μια «ανάσα».
Μακροπρόθεσμα, n τράπεζα προτιμά τον χαλκό από το αλουμίνιο.
Λόγω της μακρόχρονης διάρκειας του κύκλου εφοδιασμού με χαλκό, η προσφορά χαλκού απλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί αρκετά γρήγορα σε έναν κόσμο όπου η ζήτηση ενισχύεται και το κόστος κατασκευής φθάνει.
Η πρόβλεψή της Goldman Sachs  για το 2020 είναι $ 7,600 / τόνο για χαλκό και $ 1,900 / t για το αλουμίνιο.

H Goldman Sachs απαντά σε επτά ερωτήσεις επενδυτών για τα μέταλλα.
 
Τα ερωτήματα

1.Θα επιταχύνθει η ανάπτυξη της Κίνας στα μέταλλα;
Ναι, αλλά όχι πάρα πολύ.
Δεδομένης της κυριαρχίας της κινεζικής ζήτησης στον χώρο των μετάλλων, είναι δύσκολο να υπερκεραστεί η σημασία αυτού του ζητήματος.
 Στην επιφάνεια, οι νέες προτεραιότητες που περιγράφονται στο 19ο Συνέδριο του Κόμματος και στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Οικονομικής Εργασίας αναφέρουν ότι η αύξηση της ζήτησης των μετάλλων θα επιταχυνθεί το 2018. Εξάλλου, η αγορά ακινήτων δεν έδειξε κανένα σημάδι χαλάρωσης.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 σε μια προσπάθεια περιορισμού των χρηματοοικονομικών κινδύνων. Η "μάχη του γαλάζιου ουρανού" συνεπάγεται περισσότερους περιβαλλοντικούς περιορισμούς στις οικονομικές δραστηριότητες.
Οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας πιστεύουν ότι ο στόχος ανάπτυξης για το 2018 είναι πιθανό να είναι περίπου 6,5%, βραδύτερος από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,7% το 2017.
Ο επίσημος στόχος θα τεθεί στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο τον Μάρτιο και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η κυβέρνηση να επιτρέψει στην ανάπτυξη να επιβραδυνθεί ουσιαστικά κάτω από το 6,5% δίνοντας  ώθηση προς ένα μοντέλο ανάπτυξης «ποιότητας πάνω από την ποσότητα».

2.Πώς θα επηρεάσουν οι μεταρρυθμίσεις την προσφορά της Κίνας και οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί την παγκόσμια αγορά μετάλλων;
Σημαντική ώθηση στους παραγωγούς της πρώην Κίνας.
Οι κινεζικές πολιτικές τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων τόσο των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της προσφοράς όσο και των περιβαλλοντικών περιορισμών, επέβαλαν «αλλαγή του παιχνιδιού» για πολλές αγορές βασικών προϊόντων.
Αν και τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι ο άνθρακας, ο χάλυβας και το αλουμίνιο, οι τιμές του τσιμέντου, του χαρτιού, και του γραφίτη έχουν επίσης περάσει σε περικοπές στην παραγωγή.
Πιο πρόσφατα, οι τιμές του φυσικού αερίου (ΥΦΑ) διπλασιάστηκαν σε τρεις μήνες στο πλαίσιο της πολιτικής της Κίνας για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Οι παλαιοί προμηθευτές-παραγωγοί της Κίνας είναι οι νικητές, καθώς δεν αντιμετωπίζουν τους ίδιους περιορισμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση με τους Κινέζους παραγωγούς, ενώ απολαμβάνουν το πλεονέκτημα των υψηλότερων τιμών.
Οι μειώσεις στην κινεζική παραγωγή άνθρακα και χάλυβα έχουν οδηγήσει σε υψηλότερες εισαγωγές άνθρακα και σε χαμηλότερες εξαγωγές χάλυβα από την Κίνα.
Αυτό ασφαλώς ωφελεί τους παλαιούς παραγωγούς-προμηθευτές της Κίνας, ειδικά στο πλαίσιο της ισχυρής και σύγχρονης παγκόσμιας ανάπτυξης, όπου η ζήτηση για εμπορεύματα είναι επίσης ισχυρή.
Όπως εξήγησε η ομάδα μας για τα μέταλλα και Η πειθαρχία στον τομέα εξόρυξης της Κίνας, είναι εδώ για να μείνει εκτιμά  η τράπεζα.




3.Πώς θα ανταποκριθεί η προσφορά σε υψηλότερες τιμές;
Όχι πολύ για τον χαλκό.
Οι υψηλότερες τιμές ενθαρρύνουν την προσφορά, αλλά ο χρονικός ορίζοντας για τον οποίο πραγματοποιείται αυτό το φαινόμενο ποικίλλει από μέταλλο σε μέταλλο.
O χαλκός έχει πολύ μεγάλους κύκλους εφοδιασμού λόγω των σημαντικών απαιτήσεων αιχμής και των τεχνικών δυσκολιών που σχετίζονται με την κατασκευή μεγάλων ορυχείων.
Η έκθεση δείχνει ότι ιστορικά η προσφορά χαλκού ανταποκρίνεται στις μεταβολές των τιμών με χρονική υστέρηση 9-10 ετών.
Αντίθετα, τα τήγματα αλουμινίου είναι σχετικά εύκολο να κατασκευαστούν και ο κύκλος τροφοδοσίας είναι κατά συνέπεια πολύ μικρότερος.
H παροχή αλουμινίου ανταποκρίνεται στις μεταβολές των τιμών με χρονική υστέρηση 0-1 ετών.

4.Μπορούν οι τιμές να αυξηθούν όταν οι καμπύλες είναι ακόμα σε contango;
Ναι.
Ένα ενδιαφέρον γεγονός για το 2017 είναι ότι οι τιμές χαλκού αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ η καμπύλη των προθεσμιακών συμβολαίων παρέμεινε σε contango για ολόκληρο το έτος. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν "τα χρονικά περιθώρια εμπορευμάτων", αυτό σημαίνει ότι το ράλι του χαλκού είναι αδικαιολόγητο και επομένως μη βιώσιμο; Όχι απαραίτητα.
Το σχήμα της καμπύλης contango μας λέει απλά ότι η σημερινή φυσική αγορά δεν είναι «σφιχτή», καθώς τα αποθέματα βρίσκονται σε ιστορικά μέσα επίπεδα.
Τα επίπεδα τιμών, από την άλλη πλευρά, μπορούν να κινούνται σε παράγοντες διαφορετικούς από τα αποθέματα, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκιών για ανάπτυξη, των συναλλαγματικών εξελίξεων και της αύξησης του κόστους.
Η σχέση μεταξύ των χρονομετρημάτων χαλκού και των επακόλουθων μεταβολών των τιμών υπήρξε μάλλον αδύναμη τα τελευταία χρόνια, ενώ οι τιμές είναι σχεδόν εξίσου πιθανό να αυξηθούν ή να μειωθούν κατά 10% τον επόμενο μήνα.




5.Πώς επηρεάζουν οι εμπορικές πολιτικές τις αγορές μετάλλων;
Μια άλλη ουρά για τους πρώην παραγωγούς της Κίνας.
Αφού αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 97-162% στο κινέζικο φύλλο αλουμινίου, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρόσφατα ξεκίνησε πρόσφατα αυτεπαγγέλτως τις έρευνες αντιντάμπινγκ (AD) και αντισταθμιστικών δασμών (CVD) για εισαγωγές φύλλων αλουμινίου από κράμα από την Κίνα.
Η τελευταία φορά που το Τμήμα ξεκίνησε τέτοιες έρευνες ήταν το 1991 σχετικά με ξυλεία από τον Καναδά και το 1985 για ημιαγωγούς από την Ιαπωνία.
Εκτός από τις ΗΠΑ, άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας, επέβαλαν επίσης δασμούς αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αλουμινίου.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs  η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί. Oι κινεζικές εξαγωγές χαλυβουργικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν απότομα από 1 εκατ. το 2010 σε 3.4 εκατ. τόνους το 2014.
Οι υποθέσεις των ΗΠΑ κατά των εισαγωγών κινεζικού χάλυβα αυξήθηκαν το 2014.
Μέχρι το 2016, οι κινεζικές εξαγωγές χάλυβα προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν στους 1, 2 εκατ. τόνους.
Καθώς η Κίνα ήταν σε θέση να εξάγει  χάλυβα σε άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ πριν από την επανεξαγωγή στις ΗΠΑ, οι περιπτώσεις κατά των εισαγωγών χάλυβα από άλλες χώρες ήταν επίσης σε άνοδο.
Συγκριτικά, οι κινεζικές εξαγωγές προϊόντων αλουμινίου στις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν από το 2013 έως το 2017.




6.Θα αυξηθούν δραματικά οι τιμές του νικελίου λόγω των ηλεκτρικών οχημάτων;
Όχι το 2018.
Τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) ήταν ένα καυτό θέμα το 2017.
Με διάφορες χώρες που κάνουν ανακοινώσεις σχετικά με τον καθορισμό στόχων για ανάπτυξη EV και προθεσμίες για την εξάλειψη του κινητήρα εσωτερικής καύσης  (ICE), οι προοπτικές για τις μαζικές υιοθεσίες EV έχουν ωθήσει τις τιμές λιθίου και κοβαλτίου υψηλότερα. Μεταξύ των βασικών μετάλλων, το νικέλιο είναι το πιο αποδοτικό στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.
Ωστόσο η τράπεζα είναι σκεπτική σχετικά με το αν  τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να αναπτυχθούν τόσο γρήγορα όσο προβλέπουν πολλοί, από το 1-2% της αγοράς σήμερα σε περίπου 10% μέχρι το 2025, χωρίς να αντιμετωπίσουν σοβαρές τεχνικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις.
Ένα πιο πιθανό σενάριο συνεπάγεται πιο βαθμιαίες αυξήσεις των πωλήσεων τα επόμενα χρόνια.
Δεδομένου ότι τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα της συνολικής κατανάλωσης νικελίου και ότι τα αποθέματα μπρικετών νικελίου, τα οποία μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε θειικό νικέλιο που απαιτείται στις ηλεκτρικές στήλες, εξακολουθούν να είναι υψηλά, δεν αναμένεται αύξηση του νικελίου  το 2018.

7.Ποια είναι τα περισσότερο και λιγότερο αγαπημένα  μέταλλα;
Βραχυπρόθεσμα, είναι ο  ψευδάργυρος.
Μακροπρόθεσμα, ο χαλκός, περισσότερο από το αλουμίνιο. Με το ράλι στο τέλος του έτους, οι τιμές των μετάλλων είναι πλέον κοντά ή πάνω σε υψηλό 3 μηνών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας. Σε ορίζοντα 6 μηνών βλέπει  υψηλότερατις τιμές ψευδαργύρου (στόχος 3.500 δολαρίων / τόνο).
Στις μακροπρόθεσμες επιλογές της τράπεζας ο χαλκός υπερισχύει του αλουμινίου, με τις προβλέψεις για το 2020 να ανέρχονται στα $ 7,600 / t για το χαλκό και $ 1,900 / t για το αλουμίνιο (κάτω από πρόβλεψη spot, forward και συναίνεση). Ο λόγος έγκειται στη διαφορά στη δυναμική της προσφοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης