Τελευταία Νέα
Commodities

Συγκρατημένη άνοδο της μέσης τιμής του πετρελαίου αναμένουν οι ειδικοί για το 2018 – Τη «βλέπουν» στα 58 δολάρια το βαρέλι

Συγκρατημένη άνοδο της μέσης τιμής του πετρελαίου αναμένουν οι ειδικοί για το 2018 – Τη «βλέπουν» στα 58 δολάρια το βαρέλι
Οι traders θεωρούν πως το 2018 θα καταγραφεί υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές, οι οποίες όμως θα κινηθούν μέσα σε ένα σχετικά στενό εύρος
Υψηλή μεταβλητότητα, αλλά και ανοδικές τάσεις προβλέπουν οι διεθνείς αναλυτές για τις τιμές του πετρελαίου το 2018.   
Καθοριστικοί παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών εκτιμάται ότι είναι η περικοπή της παραγωγής αργού από τον ΟΠΕΚ, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου.  
Σύμφωνα με αναλυτές και στελέχη πετρελαϊκών εταιριών, το 2018 διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν θα αυξηθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι, ένα επίπεδο στο οποίο κυμάνθηκαν το 2014, αλλά ούτε θα πέσουν κάτω από τα 30 δολάρια, όπως είχε συμβεί στις αρχές του 2016.
Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ το Dow Jones Wire, οι traders αναμένουν για το 2018 υψηλή μεταβλητότητα των τιμών αλλά μέσα σε ένα στενό εύρος, όπως περίπου κινήθηκαν το 2017, με τις τιμές του αργού μεταξύ των 45 και των 67 δολαρίων ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις ειδικών από 15 επενδυτικές τράπεζες, σε σχετική έρευνα που διενήργησε η Wall Street Journal, η μέση τιμή του πετρελαίου Brent το 2018 εκτιμάται ότι θα  διαμορφωθεί στα 58 δολ/βαρέλι, δηλαδή 4 δολάρια πάνω από το μέσο επίπεδο των 54 δολ/βαρέλι του 2017.
Για τον αμερικανικό τύπο πετρελαίου West Texas Intermediate, που λειτουργεί ως δείκτης αναφοράς για τις τιμές στην αγορά των ΗΠΑ, τα προγνωστικά διαμορφώνουν μέση τιμή για φέτος τα 54 δολ/βαρέλι, από 51 δολ/βαρέλι το 2017.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ το 2017 οι τιμές του πετρελαίου φάνηκαν να σταθεροποιούνται, τελευταία άρχισαν να ανεβαίνουν, κυρίως εξ αιτίας των μεγάλων περικοπών στην παραγωγή που αποφάσισαν ορισμένες μεγάλες χώρες εξαγωγής αργού.
Εξάλλου στην ανοδική τάση συμβάλλει και όξυνση της έντασης στη Μέση Ανατολή, όπως και η επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας στη Βενεζουέλα, μία από τις μεγάλες παραγωγούς.

Ανησυχούν για πιθανή αύξηση της παραγωγής

Πάντως υπάρχει πάντα η ανησυχία μήπως η άνοδος των τιμών, οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής.
Χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία αναμένεται να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο το 2018 αλλά και χώρες - μέλη μπορεί να σπάσουν τη συμφωνία για τη μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ.
Σε αύξηση μπορεί να οδηγηθούν και οι παραγωγοί στις ΗΠΑ, ορισμένοι εκ των οποίων ήδη ανέβασαν την παραγωγή τους, επωφελούμενοι από την πρόσφατη άνοδο των τιμών.
Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί στα 10 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2018, περίπου 800.000 βαρέλια ημερησίως πάνω από τα επίπεδα του 2017, καταρρίπτοντας έτσι το ρεκόρ παραγωγής των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  της αμερικανικής κυβέρνησης.
Χθες Πέμπτη 4/1 οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε υψηλό 2,5 ετών ενισχυμένες κυρίως από τις εντάσεις στον βασικό παραγωγό Ιράν.
Στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας, φλερτάρουν με τα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώθηκε στα 62,16 δολάρια το βαρέλι στις 0752 GMT, δηλαδή 53 σεντς, από το τελευταίο κλείσιμο.
Νωρίτερα είχε αγγίξει τα 62,21 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015.
Τα συμβόλαια του Brent LCOc1 - το διεθνές σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου - ήταν 68,23 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 39 σεντς ή 0,9%, ενώ νωρίτερα είχαν βρεθεί στα 68,27 δολάρια, επίπεδα που είχαν καταγραφεί τον Μάιο του 2015.
Πέρα από μια σύντομη ενδοημερήσια αύξηση το Μάιο του 2015, αυτά ήταν τα υψηλότερα επίπεδα τιμών αργού από τον Δεκέμβριο του 2014, στην αρχή της κάμψης της τιμής του πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης