Commodities

Goldman: Στα 62 δολ. το brent για το 2018 – Οι νέες ισορροπίες

Goldman: Στα 62 δολ. το brent για το 2018 – Οι νέες ισορροπίες
Η εκτίμηση για το 2018 είναι ότι η τιμή στο brent θα είναι 62 δολ. το βαρέλι οριακά κάτω από τις τρέχουσες τιμές, υψηλότερα όμως από τις προθεσμιακές τιμές για τη μεγαλύτερη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, καθώς οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι καθυστερήσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται
Η ανάπτυξη της αμερικανικής παραγωγής σε συνδυασμό με αυτή που θα προέρχεται από χώρες εκτός ΟΠΕΚ (και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αμερικανική παραγωγή) θα αυξήσουν τη συνολική παραγωγή των δύο αυτών τομέων κατά 1,65 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση το 2018.
Αν και αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι θα αυξηθούν τα αποθέματα το 2018 κατά το α’ τρίμηνο, αυτό τελικώς θα οδηγήσει σε ισορροπημένα αποτελέσματα στο β’ τρίμηνο.
Ο οίκος προβλέπει ότι τα συνολικά αποθέματα θα έχουν ισορροπήσει στα μέσα του 2018, οδηγώντας σε μια έξοδο από την περίοδο των περικοπών στην παραγωγή και αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής σε ΟΠΕΚ και Ρωσία το β’ εξάμηνο της χρονιάς που έρχεται.
Η ανάπτυξη της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, η αξιοποίηση της αργούσας δυναμικότητας του ΟΠΕΚ και η πτώση του κόστους επιβεβαιώνουν σύμφωνα με την Goldman και πάλι την εκτίμησή της ότι στη νέα τάξη πραγμάτων στο πετρέλαιο (new oil order).
Η εκτίμηση για το 2018 είναι ότι η τιμή στο brent θα είναι 62 δολ. το βαρέλι οριακά κάτω από τις τρέχουσες τιμές, υψηλότερα όμως από τις προθεσμιακές τιμές για τη μεγαλύτερη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, καθώς οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι καθυστερήσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται.
Οι spot τιμές υποστηρίζονται από τις διαρκείς μειώσεις αποθεμάτων στις οποίες θα μπουν οι παραγωγοί καθώς θα θέλουν να εξασφαλιστούν έναντι του κινδύνου (hedging) χαμηλότερων τιμών μακροπρόθεσμα.
Τα ρίσκα για την μελλοντική πορεία των τιμών αφορούν ανοδικές κινήσεις αρχικά καθώς η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω ενώ μπορεί να υπάρξουν και παράγοντες εξωγενείς που θα περιορίσουν την παραγωγή.
Στο β’ εξάμηνο του 2018 πάντως η γενική αύξηση της παραγωγής που θα υπάρχει, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για διορθωτική πτώση τιμών. Η διαφορά μεταξύ WTI και Brent εκτιμάται στα 4,5 δολ. ανά βαρέλι το 2018, απεικονίζοντας τις υψηλότερες ταρίφες για τους αγωγούς.
Εκτιμάται ότι οι καθυστερήσεις θα είναι μεγαλύτερες το 2018 καθώς τα αποθέματα των χωρών του OΟΣΑ θα σταθεροποιηθούν στα μέσα επίπεδα της τελευταίας 5ετίας.
Έτσι η σφιχτή προσφορά φυσικού προϊόντος θα δημιουργήσει ζήτηση στο spot για πετρέλαιο από μεγάλους παραγωγούς προϊόντων οι οποίοι θα θέλουν να εξασφαλιστούν έναντι μελλοντικών αναγκών της αγοράς.





www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης