Commodities

UBS: Πτώση στα 57 δολ. για το brent το 2018 – Long σε αλουμίνιο και χαλκό

UBS: Πτώση στα 57 δολ. για το brent το 2018 – Long σε αλουμίνιο και χαλκό
Mακροπρόθεσμα αρνητικός παράγοντας για την ανοδική πορεία του πετρελαίου θα είναι η βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας λόγω της τεχνολογίας
Αύξηση της ζήτησης στο πετρέλαιο αλλά εξισορρόπηση των τιμών από την άνοδο της προσφοράς προβλέπουν οι αναλυτές της UBS για το 2018.
Περιμένουν ανοδική κίνηση (long) σε χαλκό και αλουμίνιο. Για το νικέλιο βλέπουν ότι είναι ευκαιρία πώλησης στις διακυμάνσεις της τιμής του ενώ για τον ψευδάργυρο και τον μόλυβδο δημιουργούνται ευκαιρίες αγορών για τους επενδυτές μόνο αφού διορθώσουν οι τιμές τους από τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι εκτιμήσεις για το πετρέλαιο το 2018

Για το πετρέλαιο η εκτίμηση είναι η ζήτηση θα ανέβει κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως αλλά προβλέπει ότι η αύξηση της προσφοράς κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσα στο 2018, προερχόμενη από τις ΗΠΑ και τον ΟΠΕΚ το δεύτερο εξάμηνο θα ισορροπήσει τις τιμές και θα οδηγήσει σε πτώση την τιμή του brent.
Κατά το 2017, το έλλειμμα της ζήτησης θα έχει διαμορφωθεί στα 500.000 βαρέλια την ημέρα. Προβλέπει ότι οι τιμές το 2018 στο brent θα ισορροπήσουν στα 57 δολ. την ημέρα τους επόμενους 6-12 μήνες, έναντι 62,4 δολ. που βρίσκονται κατά τη διάρκεια που γράφτηκε η ανάλυση. Σήμερα (19/12) το αμερικανικό είναι στα 57,35 δολάρια το βαρέλι, σε άνοδο 19 σεντς ή 0,3% από την τελευταία συνεδρίαση. Το brent στα 63,56 δολάρια το βαρέλι, σε άνοδο 15 σεντς ή 0,2%.
Το αρνητικό σενάριο προβλέπει πτώση του πετρελαίου μεταξύ 40 και 50 δολ. εάν σπάσει η συμφωνία του ΟΠΕΚ και αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή στις ΗΠΑ ενώ την ίδια ώρα μειωθεί και η ζήτηση στην Ασία.
Το θετικό σενάριο προβλέπει διαμόρφωση τιμής μεταξύ 65-75 δολ. στους επόμενους έξι μήνες εάν υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση σε χώρες όπως Λιβύη, Βενεζουέλα, Νιγηρία είτε μειωθεί σημαντικά η προσφορά στη Μέση Ανατολή.

Τι θα επηρεάσει τις τιμές σε 5ετή βάση
Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση (5ετή) η αγορά θα νιώσει τον περιορισμό των δαπανών που έλαβε χώρα κατά την περίοδο 2014-2016 στους μεγάλους διεθνείς ενεργειακούς ομίλους.
Αυτό θα έχει σαν επίπτωση τον περιορισμό της προσφοράς σε μια πιο πειθαρχημένη αγορά πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αύξηση της ζήτησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 50% του παγκοσμίου πληθυσμού ζει στις ασιατικές οικονομίες στις οποίες όμως αντιστοιχεί στην παρούσα φάση μόλις το 25% της παγκόσμιας ζήτησης.
Από ανταγωνιστικής πλευράς όμως μακροπρόθεσμα αρνητικός παράγοντας για την ανοδική πορεία του πετρελαίου θα είναι η βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας λόγω της τεχνολογίας, η χρήση της μπαταρίας σαν βασικής πηγής μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης αλλά και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα μειώσουν σταδιακά τη ζήτηση για πετρελαιοειδή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης