Commodities

RBC: Η επίπτωση της Βενεζουέλας στις αγορές πετρελαίου μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη

RBC: Η επίπτωση της Βενεζουέλας στις αγορές πετρελαίου μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη
Οι αναλυτές της RBC Capital Markets σημείωσαν σε έκθεση τους ότι ενώ η παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα είναι έτοιμη να "βυθιστεί" το 2018, η έκταση των ζημιών της θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από ό, τι οι επενδυτές προέβλεπαν
Οι traders πετρελαίου που αναμένουν απότομες απώλειες παραγωγής από έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο είναι πιθανό να έχουν υποτιμήσει τη σοβαρότητα της κρίσης της χώρας, σύμφωνα με αναλυτές της RBC Capital Markets.
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 18/12, αναλυτές της παγκόσμιας επενδυτικής τράπεζας δήλωσαν ότι ενώ η παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα είναι έτοιμη να «βυθιστεί» το 2018 και  η έκταση των ζημιών της θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από ό, τι οι επενδυτές προέβλεπαν.
"Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κρίσης, πιστεύουμε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν θα ήταν συνετό να υποθέσουμε ότι οι απώλειες παραγωγής της Βενεζουέλας απλώς θα αντικατοπτρίζουν τις απώλειες αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών την ημέρα που σημειώθηκαν το 2014", δήλωσε ο Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για τα βασικά προϊόντα στην RBC Capital Markets.
Αντ 'αυτού, οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι απώλειες παραγωγής του Καράκας θα μπορούσαν να είναι τουλάχιστον αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια ημερησίως υψηλότερες - και μάλιστα μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία κατά τη διάρκεια της απεργίας πετρελαίου της Βενεζουέλας το 2002.
Η Βενεζουέλα, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής, έχει δει σταδιακά την πτώση των επιπέδων παραγωγής τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα που εξαρτάται από το πετρέλαιο βουλιάζει σε μια οικονομική κρίση. Η αναταραχή και η επί χρόνια κακοδιαχείριση της κυβέρνησης επιδεινώθηκε από την παρατεταμένη πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Η πετρελαιοπαραγωγός χώρα  αγωνίζεται με τον υπερπληθωρισμό, την ύφεση, την έλλειψη τροφίμων και καταβάλλει προσπάθειες αναδιάρθρωσης του εξωτερικού χρέους προκειμένου να αποφευχθεί η αθέτηση υποχρεώσεων. Αυτό έθεσε σε κίνδυνο ολόκληρη την οικονομία της, συμπεριλαμβανομένης της εθνικοποιημένης πετρελαϊκής της βιομηχανίας που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγικών εσόδων της χώρας.

Η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε από σχεδόν 120 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του 2014 λόγω της ασθενούς ζήτησης, του ισχυρού δολαρίου και της ανερχόμενης παραγωγής σχιστολιθικού στις ΗΠΑ.
Αρκετές χώρες παραγωγοί τόνισαν ότι έχουν « κακό εξοπλισμό» για να αντέξουν την οικονομική και πολιτική καταστροφή που προκαλείται από την ύφεση των τιμών του πετρελαίου, ανέφεραν οι αναλυτές της RBC Capital markets και η Βενεζουέλα είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα.
Τον Δεκέμβριο του 2002, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Venezuela (PDVSA) ξεκίνησαν απεργία σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν πρόωρες γενικές εκλογές. Η κίνηση ουσιαστικά σταμάτησε την παραγωγή πετρελαίου για περίπου δύο μήνες πριν η κυβέρνηση σταδιακά επανακτήσει τον έλεγχο της PDVSA, απολύοντας  περίπου το 40% των εργαζομένων της.
Οι αναλυτές της RBC Capital Markets δήλωσαν ότι υπήρχε επίσης ο κίνδυνος για το PDVSA να καταστεί το "γουρουνάκι" του στρατού.
 Τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro διόρισε τον Manuel Quevedo, πρώην υπουργό στέγασης και γενικό στρατηγό στην εθνική φρουρά (μία από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας), ως νέο υπουργό πετρελαίου και επικεφαλής του PDVSA.
Στην αρχή του μήνα, η Goldman Sachs ανέβασε την πρόβλεψη της τιμής Brent για το επόμενο έτος στα 62 δολάρια το βαρέλι και την προβολή WTI σε 57,50 δολάρια το βαρέλι.
Η τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο δέσμευση του ΟΠΕΚ για παράταση των περικοπών στην παραγωγή θα υποστηρίξει τις τιμές μέχρι το 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης