Τελευταία Νέα
Commodities

Η Sibanye - Stillwater εξαγοράζει την Lonmin και γίνεται ο Νο2 παραγωγός πλατίνας

Η Sibanye - Stillwater εξαγοράζει την Lonmin και γίνεται ο Νο2 παραγωγός πλατίνας
Στα 382 εκατ. δολ. ανέρχεται το τίμημα
Η νοτιοαφρικανική Sibanye-Stillwater  συμφώνησε να εξαγοράσει την πολύπαθη εταιρεία εξόρυξης πλατίνας Lonmin για περίπου 285 εκατομμύρια λίρες (382 εκατομμύρια δολάρια) γεγονός που θα την καταστήσει τον Νο2 παγκόσμιο παραγωγό λευκόχρυσου.
Η Sibanye, της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος αποκαλείται και «ο κ. Fix It», για τη μετατροπή της εταιρείας του από spin-off με τρία παλιά ορυχεία σε παγκόσμιο παίκτη της αγοράς πολύτιμων μετάλλων, δήλωσε ότι θα μειώσει στο ένα τρίτο τους εργαζομένους της Lonmin για την εξοικονόμηση περίπου 112 εκατ $ το χρόνο μέχρι το 2021.
Η Lonmin, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πλατίνας στον κόσμο, κατέγραψε απώλειες 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, καθώς οι τιμές πλατίνας βυθίστηκαν  60% από το υψηλό τους το 2008 αλλά εξακολουθεί να αγωνίζεται να χρηματοδοτήσει τα ορυχεία του.
Η Lonmin, με έναν αιώνα ιστορίας στη νότια Αφρική, έχει χάσει 98 % της αξίας της από το 2012, όταν 34 ανθρακωρύχοι του Marikana σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επιχείρησης από την αστυνομία.
"Πρόκειται για μια συμφωνία διάσωσης για την Lonmin," σημείωσε ο αναλυτής Leon Szterhuizen, ο κ. Nedbank, για τα πολύτιμα μέταλλα. "Κάνει έναν καλό αγώνα, αλλά δεν επιλύει την υπερπροσφορά της βιομηχανίας PGM (platinum group metals)."
Οι μετοχές της Lonmin σημείωσαν αύξηση 17% μετά την είδηση της συμφωνίας, ενώ η Sibanye-Stillwater, η οποία θα γίνει και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός παλλαδίου στον κόσμο, έκλεισε 7%  κάτω στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Το Platinum XPT  έχει χάσει αξία λόγω της διογκωμένης προσφοράς και της πτώσης της ζήτησης από την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου το μέταλλο χρησιμοποιείται στην τεχνολογία για να μειώσει τις εκπομπές των οχημάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης