Commodities

Βρετανία: Κλειστός ο μεγαλύτερος αγωγός πετρελαίου εν μέσω μεγάλης ζήτησης για ενέργεια

Βρετανία: Κλειστός ο μεγαλύτερος αγωγός πετρελαίου εν μέσω μεγάλης ζήτησης για ενέργεια
Ο αγωγός μεταφέρει το ένα τρίτο του πετρελαίου της Βρετανίας που παράγεται στην ανοικτή θάλασσα
Ο μεγαλύτερος αγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας είναι πιθανό να κλείσει για αρκετές εβδομάδες για επισκευές, ανακοίνωσε  ο φορέας εκμετάλλευσης την Τρίτη 12/12, διακόπτοντας τις ροές αερίου και στέλνοντας τις διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2015.
Το κλείσιμο έρχεται κατά τη διάρκεια χαμηλών θερμοκρασιών στη Βρετανία, όπου το χιόνι και ο πάγος έχουν αυξήσει τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης.
Ο αγωγός μεταφέρει το ένα τρίτο του πετρελαίου της Βρετανίας που παράγεται στην ανοικτή θάλασσα.
"Ακούμε ότι θα είναι πιθανό να παραμείνει κλειστός για δύο εβδομάδες", ανέφερε στο Reuters βιομηχανική πηγή που ήταν εξοικειωμένη με τις επιχειρήσεις.
Ο αγωγός, Forties ο οποίος μεταφέρει περίπου 450.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού, έκλεισε καθώς διαπιστώθηκαν ρωγμές.
Έχει ιδιαίτερη σημασία για τις παγκόσμιες αγορές, επειδή το Forties είναι το μεγαλύτερο από τις πέντε ροές αργού πετρελαίου που αποτελούν το βασικό σημείο αναφοράς του Brent, έναντι του οποίου βασίζονται σε μεγάλο βαθμό και άλλες τιμές αργού πετρελαίου.
 Οι τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν πάνω από 65 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τα μέσα του 2015 μετά το κλείσιμο της Δευτέρας
Ο INEOS, ο οποίος ολοκλήρωσε την αγορά του συστήματος αγωγών Forties από την πετρελαιαγωγό BP τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει πόσο χρόνο θα συνέβαινε η επισκευή, αλλά ότι θα ήταν "εβδομάδες παρά ημέρες".
Μικρή διαρροή είχε προκαλέσει μερική διακοπή στις 7 Δεκεμβρίου.
Ο Paul Wheelhouse, υπουργός Ενέργειας της Σκωτίας, δήλωσε ότι δεν προβλέπεται να κλείσει το διυλιστήριο Grangemouth 200.000 bpd, το οποίο χρησιμοποιεί αργό από το Forties.
"Υπάρχει μια τεχνική αξιολόγηση για την ενημέρωση των απαιτούμενων επισκευών και της πιθανής διάρκειας του τερματισμού. Δεν προβλέπεται να σταματήσει το διυλιστήριο του Grangemouth και δεν αναμένονται επιπτώσεις για την προμήθεια καυσίμων και φυσικού αερίου ", δήλωσε στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.
Ορισμένοι παραγωγοί, μεταξύ των οποίων η BP, η Shell και η Chrysaor, δήλωσαν ότι έκλεισαν τα πεδία πετρελαίου.
Ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στη ροή του Forties, ο πετρελαϊκός τομέας των 180.000 bpd Buzzard που διοικείται από τη Nexen Petroleum UK Ltd, θυγατρική της CNOOC της Κίνας, έκλεισε επίσης, ανέφεραν πηγές του Reuters.
Τα μηνιαία προγράμματα φόρτωσης δείχνουν ότι η προσφορά του Forties αναμένεται να φθάσει σε 21 φορτία των 600.000 βαρελιών κάθε μήνα κάτι που αντιστοιχεί σε ημερήσια προσφορά 406.000 bpd.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης