Commodities

Goldman Sachs: Στα 62 δολάρια ανεβάζει την πρόβλεψη για την τιμή του brent το 2018

Goldman Sachs: Στα 62 δολάρια ανεβάζει την πρόβλεψη για την τιμή του brent το 2018
 Η ισχυρή δέσμευση του ΟΠΕΚ οδήγησε την Goldman την Δευτέρα 4/12 το βράδυ σε αναθεώρηση των προβλέψεων για τις τιμές του πετρελαίου το 2018
Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη δέσμευση του ΟΠΕΚ να επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή θα υποστηρίξει τις τιμές μέχρι το 2018, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα 4/12, η Goldman ανέβασε την πρόβλεψη της τιμής Brent για το επόμενο έτος στα 62 δολάρια το βαρέλι και  για το WTI σε 57,50 δολάρια το βαρέλι.
Οι προβλέψεις αυξήθηκαν από 58 δολάρια το βαρέλι και 55 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.
Ενώ η συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΠΕΚ "αφήνει περιθώρια για μια προηγούμενη έξοδο από αυτήν που έχει προγραμματιστεί, αντικατοπτρίζουμε αυτή την αποφασιστικότητα στην πρόβλεψη για την προσφορά, με πλήρη συμμόρφωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πιο μέτριο ρυθμό εξόδου", ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν χάσει έδαφος   μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ με τους παγκόσμιους παραγωγούς την περασμένη εβδομάδα. Η Ρωσία και άλλοι εννέα παραγωγοί ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επεκτείνουν τις περικοπές παραγωγής τους μέχρι το τέλος του 2018.
Οι παραγωγοί πετρελαίου είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία σε περίπτωση της υπερθέρμανσης της αγοράς.

Κίνδυνοι

"Φυσικά, οι κίνδυνοι παραμένουν στην ανοδική πορεία του 2018, είτε λόγω υπερβολικών περιορισμών, είτε λόγω νέων διαταραχών, η ζήτηση υπερβαίνει τις αισιόδοξες προβλέψεις του ΟΠΕΚ,  ", ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.
Ωστόσο, η Goldman επισημαίνει  ότι η αντίδραση του σχιστολιθικού πετρελαίου και άλλων παραγωγών σε υψηλότερες τιμές θα μπορούσε να αποτελέσει το κίνητρο που θα ωθούσε τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία να "αντιστρέψουν" την πλέον μεγάλη τους ικανότητα, αφήνοντας έτσι τους κινδύνους να οδηγήσουν τις τιμές προς τα κάτω σε μακροπρόθεσμη βάση.
Η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε από σχεδόν 120 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του 2014 λόγω της ασθενούς ζήτησης, του ισχυρού δολαρίου και της ανερχόμενης παραγωγής σχιστολιθικού στις ΗΠΑ.
Η απροθυμία του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή θεωρήθηκε επίσης ως βασικός λόγος για την πτώση. Όμως, το καρτέλ πετρελαίου σύντομα κινήθηκε για να περιορίσει την παραγωγή - μαζί με άλλες χώρες παραγωγής - στα τέλη του 2016.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης