Τελευταία Νέα
Commodities

Χαλυβουργία: Μπλόκαρε η προσφορά της ArcelorMittal για την Ilva

Χαλυβουργία: Μπλόκαρε η προσφορά της ArcelorMittal για την Ilva
Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ έχουν ξεκινήσει έρευνα, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει τον μικρότερο εταίρο της ArcelorMittal, την ιταλική εταιρεία επεξεργασίας χάλυβα Marcegaglia, εκτός της συμφωνίας για την εξαγορά της Ilva
Η προσπάθεια της ArcelorMittal να αγοράσει την ιταλική εταιρεία χάλυβα Ilva μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αλλά ο τομέας της χαλυβουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να επωφεληθεί βραχυπρόθεσμα από το αν υπάρχει ή όχι συμφωνία.
Οι ιταλικές περιφέρειες Puglia και Taranto προσέφυγαν την περασμένη εβδομάδα στη δικαιοσύνη κατά της εξαγοράς της Ilva από την ArcelorMittal, η οποία, θα μπορούσε να μπλοκάρει τη συμφωνία και να οδηγήσει στην προσωρινή παύση λειτουργίας του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού εργοστασίου χάλυβα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, οι αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ έχουν ξεκινήσει έρευνα, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει τον μικρότερο εταίρο της ArcelorMittal, την ιταλική εταιρεία επεξεργασίας χάλυβα Marcegaglia, εκτός της συμφωνίας για την εξαγορά της Ilva.
Όμως, ο ανταγωνισμός στις ευρωπαϊκές τιμές χάλυβα, ο οποίος έχει αυξηθεί κατά περίπου 75% από την αρχή του περασμένου έτους, είναι απίθανο να εκτροχιάσει το αποτέλεσμα δήλωσαν στο Reuters οι μέλη της  βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.
"Δεν αλλάζει τίποτα αν αποχωρήσει η Marcegaglia από την κοινοπραξία", δήλωσε στο Reuters ο Tomasso Sandrini, διευθύνων σύμβουλος του κέντρου χάλυβα S.Polo Lamiere.
Με τη Marcegaglia να κατέχει μόλις 6% το μερίδιο της εταιρικής σχέσης, θα έχει ασήμαντη επιρροή στις τιμές χάλυβα της ΕΕ, καθώς σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν σε θέση να συντονίσει τη στρατηγική πωλήσεων της με την ArcelorMittal-Ilva.
Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ, τον Νοέμβριο, αναβάθμισαν την έρευνά τους για το κατά πόσον η προτεινόμενη αγορά της Ilva από την κοινοπραξία υπό την ηγεσία της μεγαλύτερης χαλυβουργίας ArcelorMittal θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών χάλυβα.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι περιφέρειες Puglia και Taranto άσκησαν έφεση εναντίον της εξαγοράς.
Η πρόταση της ArcelorMittal για εξαγορά της Ilva έρχεται καθώς οι  χαλυβουργίες Tata Steel και Thyssenkrupp συνενώνουν τα ευρωπαϊκά περιουσιακά τους στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι αντιμονοπωλιακές αρχές πρέπει να προχωρήσουν με ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις συμφωνίες.
Ήδη, η ArcelorMittal έχει προσεγγίσει την ιταλική χαλυβουργία Arvedi, μεταξύ άλλων, για την αγορά μονάδων της στο Piombino της Ιταλίας, δήλωσε εκπρόσωπος της Arvedi στο Reuters.
Τα εργοστάσια Piombino παράγουν 800.000 τόνους ετησίως γαλβανισμένου χάλυβα, που χρησιμοποιείται στους τομείς αυτοκινήτων, λευκών ειδών και κατασκευών
Η συγκέντρωση της αγοράς στον γαλβανισμένο χάλυβα της ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για τις αρχές που διερευνούν τη συμφωνία της Ilva, λένε οι πηγές, με τη Marcegaglia να είναι ένας μεγάλος παίκτης μαζί με τους ArcelorMittal και Ilva.
Ο Berenberg δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η ιδιωτικοποίηση της Ilva από μόνη της θα οδηγήσει τις τιμές χάλυβα στην ΕΕ να αυξηθούν κατά 10-20 ευρώ ανά τόνο, ενώ η τιμή της Tata-Thyssenkrupp θα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές.
Η ArcelorMittal έφθασε σε συμφωνία 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να αγοράσει την Ilva τον Ιούνιο και σχεδιάζει να επενδύσει άλλα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του  εργοστασίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης