Commodities

Ο ΟΠΕΚ δεν θα προχωρήσει σε 9μηνη παράταση της συμφωνίας προειδοποιεί η Citi

tags :
Ο ΟΠΕΚ δεν θα προχωρήσει σε 9μηνη παράταση της συμφωνίας προειδοποιεί η Citi
Οι traders πιθανότατα θα  προχωρήσουν σε sell-off αν ο ΟΠΕΚ επεκτείνει τη συμφωνία μόνο κατά έξι μήνες ή αναιρεί την απόφαση, προειδοποιεί η Citi
Οι παραγωγοί πετρελαίου είναι απίθανο να επεκτείνουν τον περιορισμό της παραγωγή τους κατά εννέα μήνες, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη συρρίκνωση των τιμών, προειδοποίησαν οι αναλυτές της Citi Research την Τρίτη 28/11.
Μόλις δύο ημέρες πριν από την συνάντηση του  OPEC και άλλων εξαγωγέων  πετρελαίου με επικεφαλής τη Ρωσία στη Βιέννη οι  αναλυτές σημείωνουν ότι οι τρέχουσες τιμές πετρελαίου αντανακλούν την προσδοκία της αγοράς ότι η συμφωνία θα παραταθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.
Η εσωτερική πολιτική της Ρωσίας είναι το κύριο εμπόδιο, ενώ η Σαουδική Αραβία θα αγωνιστεί για την παράταση εννέα μηνών, υποστηρίζει η Citi.
"Η πρόβλεψή μας είναι ότι παρέχεται κάτι πέρα από μια παράταση εννέα μηνών, πιθανότατα είτε μικρότερη παράταση είτε αναβολή της απόφασης μέχρι το" πρώτο τρίμηνο του 2018, όταν η συμφωνία λήξει, επισημαίνουν οι αναλυτές της Citi.



Εάν η πρόβλεψη είναι σωστή η Citi, αναμένει από τους traders να ρευστοποιήσουν τις ακαθάριστες θέσεις τους, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τα $ 3 ανά βαρέλι, όταν η τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τον Μάιο απογοήτευσε  την αγορά.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ελαφρά επιδείνωση την Τρίτη μετά την ανακοίνωση από την Reuters ότι μια τεχνική επιτροπή του ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί υποστήριξαν μια παράταση εννέα μηνών στη συμφωνία, αλλά με την επιλογή αναθεώρησης της συμφωνίας τον Ιούνιο. Όλη η ομάδα έχει προγραμματιστεί να συζητήσει την συμφωνία την Πέμπτη.
Η συμφωνία για τη διατήρηση 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως από την αγορά βοήθησε να περιορισθεί  η παγκόσμια υπερπροσφορά αργού πετρελαίου και να αυξηθούν οι τιμές τα τελευταία  2½ χρόνια. Ωστόσο, το καρτέλ των 14 μελών του ΟΠΕΚ και οι εταίροι του δεν έχουν επιτύχει ακόμη το στόχο τους να μειώσουν τα επίπεδα αποθεμάτων παγκοσμίως στο μέσο όρο των πέντε ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης