Τελευταία Νέα
Commodities

Goldman Sachs: Ισχυρή ανάπτυξη και εύρωστο δολάριο δίνουν ώθηση στις τιμές των μετάλλων - Οι προβλέψεις για το 2018

Goldman Sachs: Ισχυρή ανάπτυξη και εύρωστο δολάριο δίνουν ώθηση στις τιμές των μετάλλων - Οι προβλέψεις για το 2018
Η ανατίμηση των νομισμάτων των χωρών παραγωγής θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στο κόστος του χαλκού
Η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη και το "εύρωστο" δολάριο, παρά τις τέσσερις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed, διαγράφουν  ιδιαίτερα  ευνοϊκό  το 2018 για τις αγορές μετάλλων σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs.   
Αυτό είναι παρόμοιο με την εμπειρία του 2004-2006, όταν η Fed αύξησε τα επιτόκια ενώ το δολάριο ΗΠΑ υποτιμήθηκε, αντανακλώντας ευνοϊκές εξελίξεις εκτός των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την  έκθεση Goldman Sachs  για τις προοπτικές των μετάλλων το 2018 οι  περικοπές για το χειμώνα στην Κίνα που αποσκοπούν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν ξεκινήσει σε «2 + 26 πόλεις» επηρεάζοντας τρεις βασικούς τομείς: Tον χάλυβα, το αλουμίνιο και το τσιμέντο.
Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι η αναστολή εφοδιασμού σε χάλυβα έχει πραγματοποιηθεί παράλληλα με την μείωση των αποθεμάτων.
Όσον αφορά το αλουμίνιο, οι περισσότερες προγραμματισμένες περικοπές σε “στοχευμένες” πόλεις εφαρμόζονται από  τις 15 Νοεμβρίου.
Ωστόσο, η Weiqiao όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα απαλλάσσεται από τις περαιτέρω περικοπές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γεγονός που εξέπληξε την αγορά, δεδομένης της προσδοκίας τόσο των χειμερινών περικοπών που οφείλονται στη ρύπανση όσο και των μεταρρυθμίσεων που οδήγησαν στην περικοπή  της παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας.
Η εξέλιξη αυτή  σύμφωνα με την Goldman υποδηλώνει ότι η διαδικασία εσωτερικής απορρόφησης των αποθεμάτων και η επανεξισορρόπηση της αγοράς μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο από ό, τι αναμένει η αγορά.



Για την Κίνα η Goldman Sachs  προβλέπει μια προσεκτική διαχείριση της επιβράδυνσης  με τις επενδύσεις να μετατοπίζονται σταδιακά από την υποδομή και τις κορυφαίες αγορές ακινήτων προς την κατασκευή και τις αγορές ακινήτων χαμηλότερης κατηγορίας.
H επιτάχυνση της ανάπτυξης θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της επιβράδυνσης που πυροδότησε η πολιτική της Κίνας, ενώ η ανατίμηση των νομισμάτων των χωρών παραγωγής θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στο κόστος του χαλκού.



Η Goldman Sachs θεωρεί ότι η παγκόσμια αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2018 και το 2019 παρά την ασθενέστερη ανάπτυξη της Κίνας.
Αυτό οφείλεται στη σημαντική επιτάχυνση της αύξησης των επενδύσεων η οποία αντισταθμίζει τη συγκρατημένη επιβράδυνση της Κίνας και την ελαφρώς ασθενέστερη αύξηση των επενδύσεων στις ανεπτυγμένες αγορές.
Ο δείκτης νομισματικής εξισορρόπησης του χαλκού εκτιμάται  στο 3% σε σχέση με το δολάριο, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση προς τα πάνω στο κόστος παραγωγής χαλκού και συνεπώς στις τιμές του χαλκού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης