Commodities

Χιλή: Κερδισμένη από τις εκλογές η κρατική εταιρεία χαλκού Codelco

Χιλή: Κερδισμένη από τις εκλογές η κρατική εταιρεία χαλκού Codelco
Και οι δύο υποψήφιοι  που διεκδικούν την προεδρία της χώρας έχουν υποσχεθεί να τερματίσουν τη χρηματοδότηση του στρατού από την κρατική επιχείρηση
Η κρατική χιλιανή Codelco, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο,  μπορεί να δει μια σημαντική ενίσχυση στα οικονομικά της ανεξάρτητα από το ποιος κερδίζει τις προεδρικές εκλογές τον επόμενο μήνα στη Χιλή, καθώς και οι δύο υποψήφιοι έχουν υποσχεθεί να τερματίσουν τη χρηματοδότηση του στρατού από την κρατική επιχείρηση.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Sebastian Pinera και ο κεντροαριστερός αντίπαλος του Alejandro Guillier, πού κατεβαίνουν στις εκλογές τις 17ης Δεκεμβρίου, έχουν δεσμευτεί να ανατρέψουν τον νόμο της δικτατορίας σύμφωνα με το οποίο μεταφερόταν στο στρατό το 10% των εξαγωγικών πωλήσεων της Codelco  που τον περασμένο χρόνο ανήλθαν σε 866 εκατ. δολ.
Δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Codelco η οποία παραδίδει όλα τα κέρδη της στο κράτος, θα κρατήσει τα κεφάλαια σε περίπτωση ανατροπής του νόμου. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί τελικά στο Κογκρέσο σύμφωνα με το Reuters.
Αλλά η σπάνια συμφωνία των υποψηφίων ότι ο φόρος θα πρέπει να εξαλειφθεί, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εταιρεία, η οποία πρέπει να επενδύσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνιση των γηράσκοντων ορυχείων, την επέκταση στο εξωτερικό και τη διατήρηση της ροής της παραγωγής.
"Αυτός ο φόρος επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της Codelco, την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της, τις επενδύσεις της και τις δυνατότητές της  να αναπτυχθεί διεθνώς", γράφει ο Guillier, στην πρόταση του για τη μεταλλουργική βιομηχανία της Χιλής.
Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Pinera, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος μεταξύ του 2010 και του 2014, επέκρινε επίσης τον νόμο, ζητώντας μια νέα μορφή χρηματοδότησης που θα αυξήσει την αυτονομία της Codelco και θα σταθεροποιήσει τα οικονομικά της μακροπρόθεσμα.
Εκπρόσωπος της Codelco είπε ότι η εταιρεία δεν θα σχολιάσει πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στο νόμο.
Η Codelco, η οποία μεταφέρει περίπου τα δύο τρίτα του χαλκού της στην Ασία, ήταν ο κορυφαίος παραγωγός χαλκού παγκοσμίως με βάση την ετήσια παραγωγή της τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με το πρακτορείο αξιολόγησης Moody's.
Ωστόσο, έχει πληγεί σκληρά από την ύφεση των τιμών του χαλκού τα τελευταία χρόνια και την πτώση των ορυκτών.
Αυτοί οι παράγοντες, παράλληλα με τον φόρο, έχουν οδηγήσει σε πτώση την επιχείρηση , δήλωσε Juan Carlos Guajardo, της  χιλιανής Plusmining.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης