Commodities

Ινδία: Μέση Ανατολή και ΗΠΑ "εκτόπισαν" το αφρικανικό πετρέλαιο

Ινδία: Μέση Ανατολή και ΗΠΑ
Σε χαμηλό 4 ετών οι εισαγωγές από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής
Οι εισαγωγές αφρικανικού αργού πετρελαίου στην Ινδία τον Οκτώβριο υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ ο Νο. 3 παγκόσμιος καταναλωτής πετρελαίου στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε φθηνότερες προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και βαρύτερους βαθμούς της Μέσης Ανατολής.
Η παραγωγή ακατέργαστου αργού πετρελαίου έχει αυξηθεί περισσότερο από 14% από τα μέσα του 2016 σε 9,65 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), αλλάζοντας τις εμπορικές διαδρομές, καθώς οι σχετικά φτηνές και ελαφριές ποιότητες αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή εισαγωγής για τα ασιατικά διυλιστήρια.
"Νωρίτερα στην Ασία, το πετρέλαιο της Δυτικής Αφρικής ανταγωνιζόταν αυτό  της Μέσης Ανατολής, αλλά τώρα έχει έναν νέο ανταγωνιστή: τις Η.Π.Α.", δήλωσε ο Ehsan Ul-Haq, διευθυντής στο Resource Economist.
Η παραγωγή ακατέργαστου αργού από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει το αμερικανικό πετρέλαιο που συνδέεται με το West Texas Intermediate (WTI) σχετικά φθηνό σε σύγκριση με το διεθνές δείκτη αναφοράς Brent, το οποίο υποστηρίζεται από τις περικοπές του ΟΠΕΚ.
Από τον Οκτώβριο το WTI διαπραγματεύεται με μέση έκπτωση 6 δολ. ανά βαρέλι στο Brent.
"Τους τελευταίους μήνες, το πετρέλαιο των ΗΠΑ δημιούργησε έντονο ανταγωνισμό στις αφρικανικές ποιότητες και η διαφορά τιμής (μεταξύ WTI και Brent) ήταν αρκετά καλή για να καλύψει τις εμπορευματικές μεταφορές", δήλωσε ο R Ramachandran, επικεφαλής των διυλιστηρίων της Bharat Petroleum Corp.
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ προς την Ινδία ήταν άγνωστες μέχρι το 2015, όταν η Ουάσιγκτον χαλάρωσε αυστηρούς εξαγωγικούς περιορισμούς  και παράλληλα αύξησε την παραγωγή της.
Το πετρέλαιο των ΗΠΑ, τον Οκτώβριο, αυξήθηκε σταθερά φέτος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3% των συνολικών εισαγωγών της Ινδίας, ενώ το μερίδιο του αφρικανικού αργού μειώθηκε σε περίπου 10,5%, στο χαμηλότερο  επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.
Οι εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 4,1 εκατομμύρια bpd, σημειώνοντας μείωση 15% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Οι εισαγωγές ήταν επίσης κατά 4,6% χαμηλότερες από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Από αυτό, περίπου 430.000 bpd προήλθαν από την Αφρική, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013.
Οι διαταραχές της προσφοράς στη Νιγηρία πλήττουν επίσης τις εξαγωγές της, αναγκάζοντας τους Ινδούς παραγωγούς ραφιναρίσματος να αναζητήσουν προμήθειες από άλλες χώρες.
Τον περασμένο μήνα, το μερίδιο του αργού στη Μέση Ανατολή στις συνολικές εισαγωγές της Ινδίας αυξήθηκε στο υψηλότερο του έτους, καλύπτοντας σχεδόν το 70% του συνόλου των προμηθειών, σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανήλθαν γύρω στα 2,8 εκατομμύρια bpd.
Ο Ramchandran σημείωσε ότι τα νέα και διευρυμένα διυλιστήρια της Ινδίας είχαν ως στόχο την επεξεργασία βαρέων πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.
Ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας είναι το Ιράκ, ακολουθούμενος από τη Σαουδική Αραβία. Το Ιράν αντικατέστησε τη Νιγηρία ως τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης