Τελευταία Νέα
Commodities

Η Πολωνία μετατρέπεται σε σύμμαχο ορυκτών καυσίμων του Trump – Εισαγωγές άνθρακα από τις ΗΠΑ

Η Πολωνία μετατρέπεται σε σύμμαχο ορυκτών καυσίμων του Trump – Εισαγωγές άνθρακα από τις ΗΠΑ
Η κρατική εταιρεία Weglokoks της Πολωνίας πρόκειται να παραλάβει την πρώτη αποστολή αμερικανικού άνθρακα
"Όποτε χρειάζεστε ενέργεια, απλά μας τηλεφωνείτε", είχε πει  ο Πρόεδρος των ΗΠΑ  Donald Trump, σε μια επίσκεψη στην Πολωνία το καλοκαίρι. Τώρα, που βρίσκεται σε χειμερινούς ρυθμούς, η Βαρσοβία κάνει δεκτή την προσφορά.
Σύμφωνα με το reuters η κρατική εταιρεία Weglokoks της Πολωνίας πρόκειται να παραλάβει την πρώτη αποστολή αμερικανικού άνθρακα και βιομηχανικές πηγές αναμένουν από κρατικούς ή ιδιωτικούς αγοραστές να παραλάβουν τουλάχιστον τρία φορτία τους επόμενους επτά μήνες, παρόλο που η Ευρώπη στο σύνολό της απομακρύνεται από πλέον από τον υψηλής έντασης άνθρακα.
Για τις δύο χώρες που καθοδηγούνται από υποστηρικτές των ορυκτών καυσίμων, τα οφέλη είναι αμοιβαία.
Η Πολωνία πρέπει να αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα   από την αποτυχία του εθνικού ορυχείου πετρελαιοειδών PGG να επιτύχει τους στόχους παραγωγής, ενώ οι ανθρακωρύχοι των Η.Π.Α. βασίζονται στην ανάπτυξη των εξαγωγών, καθώς οι εγχώριες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μεταβαίνουν σε φθηνότερες και καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία όπως και η κυβέρνηση του Trump υπερασπίζεται την εθνική μεταλλευτική βιομηχανία της, εξελέγη το 2015 υποσχόμενη την ενεργειακή αυτάρκεια για τη μεγαλύτερη χώρα καύσης άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο υπουργός Ενέργειας κ. Krzysztof Tchorzewski απορρίπτει κάθε πρόταση για την δημιουργία  κρίση λόγω των προβλημάτων της PGG.
"Μία ψύχωση που σχετίζεται με την έλλειψη άνθρακα εμφανίστηκε στην αγορά", δήλωσε στους δημοσιογράφους.
"Μπορώ να πω ότι αυτό το χειμώνα κανείς δεν θα έχει κρύο στα σπίτια  λόγω έλλειψης άνθρακα".
Ο Tchorzewski αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές εισαγωγές και η PGG, ο μεγαλύτερος ανθρακωρύχος της ΕΕ, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της πολωνικής παραγωγής, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα στοιχεία παραγωγής του 2017.
Ωστόσο, οι δεσμεύσεις της εθνικής αυτάρκειας  της πρωθυπουργού  Beata Szydlo -  κόρη ανθρακωρύχου - είναι υπό πίεση, καθώς η PGG θα χάσει τον στόχο του 2017, δηλαδή 32 εκατομμύρια τόνους για  4 ή 5 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τις πηγές της βιομηχανίας.
Πέρυσι, οι εταιρείες που αποτελούν σήμερα την PGG εξήγαγαν 33,5 εκατομμύρια τόνους από τη συνολική παραγωγή της Πολωνίας που ανερχόταν σε 57,2 εκατομμύρια. Το έλλειμμα θα είναι σχετικά μικρό το 2017, αλλά είναι πιθανό να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Το Navios Helios, το σκάφος που μετέφερε φορτίο 73.616 τόνων στο Weglokoks από τη Βαλτιμόρη, αναμένει το λιμάνι της Βαλτικής στο Γκντανσκ και πιθανότατα θα εισέλθει στο λιμάνι την Πέμπτη το απόγευμα, δήλωσε εκπρόσωπος του λιμανιού.
Μέχρι τώρα, μόνο οι ιδιώτες εισαγωγείς αγόραζαν φορτία άνθρακα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι πηγές της βιομηχανίας λένε ότι η αγορά του Weglokoks αποδεικνύει ότι η τάση ενισχύεται.
"Όλοι προσπαθούν να αγοράσουν άνθρακα από τις ΗΠΑ. Αν έχετε άνθρακα τώρα, είστε ο βασιλιάς ", δήλωσε ένα στέλεχος σε ένα πολωνικό ορυχείο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης