Commodities

Goldman Sachs: Πάνω από τα μακροχρόνια οριακά κόστη οι τιμές των μετάλλων (+25% σε 1 έτος)

tags :
Goldman Sachs: Πάνω από τα μακροχρόνια οριακά κόστη οι τιμές των μετάλλων (+25% σε 1 έτος)
Τόσο για τον χαλκό όσο και για τον ψευδάργυρο, οι τιμές της αγοράς είναι πλέον υψηλότερες από το μακροπρόθεσμο οριακό κόστος.
Η παγκόσμια ζήτηση απογειώνει τις τιμές των βασικών μετάλλων σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Παρά την αξιοσημείωτη διαφοροποίηση της προσφοράς φέτος, οι περικοπές παραγωγικής ικανότητας, το κλείσιμο του χειμώνα  για τις μονάδες αλουμινίου στην Κίνα και η αύξηση της προσφοράς νικελίου από τις Φιλιππίνες και Ινδονησία οδήγησαν τις  τιμές όλων των βασικών μετάλλων να είναι σήμερα περίπου 25% υψηλότερες σε σύγκριση με το τέλος του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η απόδοση των τιμών αντανακλά τη βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας ζήτησης
Τόσο για τον χαλκό όσο και για τον ψευδάργυρο, οι τιμές της αγοράς είναι πλέον υψηλότερες από το μακροπρόθεσμο οριακό κόστος.
Ωστόσο, δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τομέα των ορυχείων.
Αυτό μπορεί να φαίνεται αινιγματικό,  αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs αλλά στην πραγματικότητα είναι σύμφωνο με την οικονομική θεωρία των επενδύσεων κάτω από αβεβαιότητες.
"Πάρτε τον χαλκό ως παράδειγμα, υποθέτοντας $ 5.000 / t ταμειακό κόστος και πιθανότητα 10% η τιμή αγοράς να πέφτει (σε μετρητά) το επόμενο έτος.
Σε αυτή την περίπτωση, η τιμή αγοράς θα πρέπει να είναι πάνω από $ 7,000 / t για να δοθεί κίνητρο στους επενδυτές να επενδύσουν, αντί να περιμένουν μέχρι το επόμενο έτος».
Το υψηλότερο επίπεδο τιμών αντανακλά την τιμή επιλογής της απόφασης υστερήσασας χρονικά επένδυσης και αντισταθμίζει για τους ιδιοκτήτες ορυχείων τον κίνδυνο να υποστούν υποχώρηση οι τιμές μειώνονται στα $ 5.000 / t, που είναι και το κόστος.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs η άνοδος των εξορυκτικών σημείων θα αυξηθεί στο εγγύς μέλλον.
Από την άλλη οι επενδύσεις σε παραγωγικά assets δεν θα αυξηθούν παρά το γεγονός ότι οι τιμές στην αγορά ξεπέρασαν κατά πολύ το οριακό κόστος.
Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να προσμετρηθεί είναι η αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα τον Οκτώβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης