Commodities

Νορβηγία: Σε χαμηλό 11 ετών τα νέα πεδία εξόρυξης πετρελαίου

Νορβηγία: Σε χαμηλό 11 ετών τα νέα πεδία εξόρυξης πετρελαίου
Μετά το 2025, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, εκτός αν υπάρχουν νέες ανακαλύψεις   
Αν και οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο 12μηνο, μετά την κατακόρυφη πτώση από τα μέσα του 2014, πλέον η Νορβηγία αντιμετωπίζει ένα ακόμη πρόβλημα στον κλάδο που δημιουργεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της NPD (Norwegian Petroleum Directorate), οι δραστηριότητες εξερεύνησης νέων πεδίων εξόρυξης βρίσκονται σε χαμηλό 11ετίας το τρέχον έτος, κάτι που απειλεί μεσοπρόθεσμα τον κλάδο.
Μετά από μια συνεχόμενη μείωση μεταξύ 2001 και 2013, η παραγωγή αργού πετρελαίου στη σκανδιναβική χώρα αυξήθηκε πέρυσι για τρίτη χρονιά, ωστόσο το 2017 αναμένεται να βρεθεί στο ήμισυ από την αντίστοιχη επίδοση της περιόδου 2000-2001, που ήταν και ιστορικά υψηλή.
Μείωση της παραγωγής προβλέπεται και για την επόμενη διετία.
Δυο τεράστια πεδία εξόρυξης που ανακαλύφθηκαν το 2010 και το 2011, το «Johan Sverdrup» στη Βόρεια Θάλασσα και το «Johan Castberg» στη Θάλασσα του Μπάρεντς, αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν το 2019 και το 2022, αντιστοίχως, αυξάνοντας την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας του 2020.
Ωστόσο, μετά το 2025, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, εκτός αν υπάρχουν νέες ανακαλύψεις, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει και η κολοσσιαία πετρελαϊκή Statoil.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης