Commodities

Κονγκό: Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή χαλκού και κοβαλτίου το 9μηνο

Κονγκό: Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή χαλκού και κοβαλτίου το 9μηνο
Η παραγωγή χρυσού αυξήθηκε κατά 5.7% σε 23.000 κιλά
Η παραγωγή χαλκού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, (κορυφαίος παραγωγός μετάλλου της Αφρικής), αυξήθηκε κατά 9,3% τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία, προειδοποίησε η κεντρική τράπεζα τη Δευτέρα 6/11.
Η άνοδος της εξορυκτικής παραγωγής θα πρέπει να διευκολύνει ορισμένα από τα οικονομικά προβλήματα στο Κονγκό, όπου ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 48% φέτος και το φράγκο του Κονγκό μειώθηκε κατά 22% έναντι του δολαρίου, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων μετά από δύο χρόνια χαμηλών τιμών των βασικών προϊόντων.
Η παραγωγή χαλκού κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ανήλθε σε 831.000 τόνους, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας, η παραγωγή κοβαλτίου αυξήθηκε κατά 18% σε 59.000 τόνους και η παραγωγή χρυσού αυξήθηκε κατά 5.7% σε 23.000 κιλά.
Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε παραβίαση των αρχών από την αυστηρή νομισματική πολιτική και τα μέτρα λιτότητας που μείωσαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα τους τελευταίους μήνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκ νέου πτώση του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος.
Ανέφερε ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα μπορούσε να ανέλθει στο 76% μέχρι το τέλος του έτους εάν οι πολιτικές αυτές είναι χαλαρές. Το φράγκο θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω, έως και το 39% προειδοποίησε η τράπεζα.
Ο μεταλλευτικός τομέας του Κονγκό, ο οποίος μαζί με τον μικρότερο πετρελαϊκό τομέα αντιπροσωπεύει το 95% των εσόδων από εξαγωγές, έχει ενισχυθεί σταθερά μετά το τέλος του  εμφυλίου πολέμου το 2003, προσελκύοντας επενδυτές όπως η Glencore, η Randgold Resources και η China Molybdenum.
Η οικονομία του Κονγκό έχει επίσης πληγεί από πολιτικές αναταραχές που προκλήθηκαν από επανειλημμένες καθυστερήσεις το 2016 σε εκλογές για αντικατάσταση του προέδρου Joseph Kabila.
Η εκλογική επιτροπή της χώρας αναβάλλει την ψηφοφορία και πάλι την Κυριακή έως τον Δεκέμβριο του 2018.
Οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται παραδοσιακά κοντά στο τέλος του έτους.
"Με βάση μόνο την ιστορική πληθωριστική συμπεριφορά του τελευταίου τριμήνου (του έτους) λόγω των εορτασμών της πρωτοχρονιάς, είναι απίθανο να διατηρηθεί η τρέχουσα αυστηρότητα χωρίς να δημιουργηθεί κοινωνική δυσαρέσκεια", ανέφερε η τράπεζα.
Το Κονγκό προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 3,2% φέτος, από 2,4% πέρυσι, καθώς ο τομέας των βασικών προϊόντων συνεχίζει να ανακάμπτει.
Παρά το τεράστιο ορυκτό πλούτο του, το Κονγκό παραμένει μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο, με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πληθυσμό 80 εκατομμυρίων ανθρώπων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης